Nakon 31. godine od nuklearne katastrofe u Černobilju, posledice i danas postoje. Određeni delovi grada nisu osposobljeni za život ljudi, a smrtnost od kancera je veća nego u drugim delovima sveta.  Slike koje su pred vama, dočaravaju atmosferu kakva tamo danas vlada. I dalje je sablasno, pusto, radioaktivno, a ponekima i atraktivno.

cernobil_luna_park

Foto: quizz.bizz

Radijacija: Zna se da je radijacija izazvana černobiljskom katastrofom 100 puta jača od one koja je izazvana bacanjem atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki.  Černobilj  je dobio oznaku katastrofe 7. nivoa, a tu brojku nije dobila nijedna katastrofa do tada i od tada.

luna_park_černobilj

Foto: Wikimedia Commons, User: Alexander Blecher

Švedska je bila prva zemlja koja je u etar pustila vest o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. U prvim danima, ukrajinska vlada je pokušala da ne objavi šta se dogodilo.

černobil

Foto: plus.google.com

Nuklerana kiša koja je pala nakon katastrofe bila je radioaktivna, a stigla je čak do Irske. Najviše je padala u Rusiji, Belorusiji i Ukrajini.

radijacija_u_cernobilu

Foto: cernobilguide.com

Ljudske žrtve: Oko 700.000 ljudi je, na neki način, fozočki oštećeno, 25.000 ih je poginulo, a svake godine mnogi oboljevaju od raka (najčešće štitne žlezde) i drugih bolesti. Takođe, i dalje postoji povećan broj rađanja dece sa određenim deformitetima. Kolika je radioaktivnost bila, dokazuje i primer vatrogasca čije su oči postale plave (a bile su smeđe). Danas ima ostataka radijacije svuda: u hrani, u drveću kojim se stanovnici ogrevaju, u vodi…

cernobil-prase

Foto: geek.hr

Životinje Poznato je da je mozak ptica postao manji od prosečnog i da su im kljunovi  deformisani. Interesantno je da su vukovi i druge životinje naselili napušteni grad Pripjat.

cernobilfauna_vestica

Foto: wikimedia commons, User: qypchak

Biljke: Crvena šuma je drugi naziv za biljke koje rastu u blizini mesta nesreće. One su poprimile svetlocrvenkastu boju, a oko njih nema živog sveta.

cernobil-maska

Foto: Profimedia

Odšteta koju je SSSR dobila meri se milijardama dolara, no same žrtve i oni koji i dalje žive u blizini Černobilja, nisu dobile baš mnogo.

sarkofag_černobilj

Foto: dominomagazin.com

U sarkofagu koji se nalazi u Ukrajini, smeštena je većina radioaktivnog materijala. Taj sarkofag je u fazi raspadanja. Sastavljen je od cementa i izgrađen je preko mesta nesreće. Novi je izgrađen i završen 2016. godine, preko postojećeg, ali i on će trajati oko 100 godina, ne više. Visok je 354 metara, a dug 492 metara.

cernobil

Foto: Efrem Lukatsky

Reaktor: Verovali ili ne, tri reaktora u Černobilju su bila u funkciji čak 13 godina nakon katastrofe. Poslednji reaktor je zatvoren tek 2001. godine, a prethodna dva nešto ranije.

Die beiden Mädels auf dem Riesenrad, das ist die Schluss-Szene

foto: spiegel

Turizam: Postoje turističke ture po napuštenom gradu Pripjatu. Agencije tvrde da je jednodnevna poseta Černobilu nešto što ne može negativno uticati na ljudsko zdravlje.

Naslovna fotografija: pearltrees.com