Talentovan, markantan, spontan i nikome ni nalik. Zapažene uloge je imao u čak 76 filmova i televizijskih serija. Najčuveniji filmski šef administracije „Jataganac“, iza sebe je ostavio nemerljivu umetničku ostavštinu nama koji smo ga voleli i težak zadatak mladim generacijama glumaca koji stasavaju na ovim prostorima. Legenda jugoslovenskog glumišta, Josif Tatić, iz našeg ugla.

 

Foto: novosti.rs

Foto: novosti.rs

Nije tajna da se u mladosti bavio boksom, ali na sreću sedme umetnosti ali i višemilionske publike, odustao je nakon treće borne u kojoj je zaradio nokaut.

 

Foto: opanak.net

Foto: opanak.net

O njegovom smislu za humor svedoči i činjenica da je nakon što je Jugoslovensko Dramsko pozorište tragično izgorelo 1997. godine, on upitao svog kolegu Branka Cvejića, „Da li je u bifeu stradala ona knjiga dugovanja“!

 

Foto: imdb.com

Foto: imdb.com

Svoje slobodno vreme rado je trošio na pecanje, što mu je ujedno bio i omiljeni hobi.

 

Foto: ziher.hr

Foto: ziher.hr

Tokom svojih boemskih dana, nasuprot ubeđenjima, nije se družio sa kolegama glumcima, već su mu najbolji kafanski drugari bili jedan pilot, jedan pisac i jedan advokat.

 

Foto: novosti.rs

Foto: novosti.rs

Legendarni Predrag Ejdus, ovim rečima je opisao Josifa kao svog velikog prijatelja: „Neprevaziđeni prijatelj i drug od koga nikada nisam mogao da očekujem da će uraditi nešto loše, nepristojno ili neprikladno, imali smo ogromno poverenje jedan u drugoga i bili beskrajno vezani“.

 

Foto: nadlanu.com

Foto: nadlanu.com

Iako, istini na volju, ni u jednom ostvarenju nije poneo noseću ulogu, svojom virtuoznom glumom u sporednim ulogama postao je jedan od najprepoznatljivijih likova kako srpske tako i jugoslovenske kinematografije.

 

Foto: imdb.com

Foto: imdb.com

„Film je jedno veliko čekanje. Dosta se čeka da se odglumi to malo parčence, a pozorište je mnogo zahtevnije, da tako kažem, i sebe po više časova moraš potpuno da predaš tome. Film je mnogo ležerniji“, govorio je Josif Tatić.

 

Foto: vesti.rs

Foto: vesti.rs

Nije tajna da je decenijama živeo boemskim životom, te je godinama uživao u velikim količinama duvana, alkohola i hrane.

 

Foto: altcine.com

Foto: altcine.com

Nije voleo da daje intervjue i svoju privatnost je čuvao daleko od uvida javnosti.

 

Foto: imdb.com

Foto: imdb.com

Josif Tatić je preminuo mirno u snu jednog petka oko 9 uveče, nakon višegodišnjih zdravstvenih problema. Srpsko glumište ostalo je uskraćeno za još jednu sjajnu zvezdu koja je ostavila neizbrisiv trag svojim ulogama, harizmom i šarmom.

Naslovna fotografija: IMDb