Budno tragajući za retkim fenomenima koji su direktna tvorevina nastala u moćnim rukama majke prirode, put nas je odveo u Island, zemlju večite vatre i konačnog leda. Da je to nadrealno lepa, bajkovito nestvarna i istovremeno uzavrela i ledena zemlja, uverili smo se nebrojeno puta do sada. Međutim, Island u sebi krije i jedan potpuno jedinstven fenomen, koji ne možete videti nigde drugo u svetu. Govorimo o jednom vodopadu, ali ne makar kakvom, već onom sazdanom od… Magle! Da, dobro ste pročitati vodopad, ali ne od vode već od prave pravcate magle, „maglopad“, koji se sa oštrih vrhova litice spušta pravo do morske površine. Ne verujete nam da tako nešto postoji? Uverite se svojim sopstvenim očima u produžetku.

 

Foto: rinconabstracto.com

Foto: rinconabstracto.com

Neobična prirodna pojava, koja ni po čemu nije uobičajena ili poznata zabeležena je 2015. godine.

 

Foto: grindtv.com

Foto: grindtv.com

Do otkrića ovakve maglene formacije došla je, sasvim neočekivano, grupa planinara, od kojih su neki sa sobom nosili i kamere, zahvaljujući kojima je ovaj prizor ostao trajno zabeležen.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Snimak je ubrzo okačen na društvenu mrežu YouTube i osim što je imao iznenađujuće mnogo pregleda, takođe je pobrao i pregršt komentara, od onih koji su zapanjeni i oduševljeni, do onih koji su prestravljeni pojavom, koja kao da sluti na apokalipsu.

 

Foto: tw.aboluowang.com

Foto: tw.aboluowang.com

Inače, naučnici tvrde da je ovo izuzetno retka prirodna pojava i da je pravo čudo što je ostala zabeležena.

 

Foto: iceland24blog.com

Foto: iceland24blog.com

Magla, koja se formirala nisko pri tlu, doslovce se kao vijugava zmija spuštala preko litica po imenu Latrabjarg, koje su smeštene na severoistoku Islanda.

 

Foto: livedronenews.com

Foto: livedronenews.com

Slična, ali daleko manje dramatična pojava, zabeležena je i na engleskim liticama „Vest Bej“ (West Bay) 2016. godine, ali ovaj prizor više podseća na prozirno beli prekrivač, koji se polako cepa kada stigne do ivice litica.

 

Foto: grindtv.com

Foto: grindtv.com

Na snimku iz Islanda, osim što duva jak vetar, može se jasno uočiti nekoliko „mlazeva“ magle, koji se spuštaju oštro do mora.

 

Foto: siv.is

Foto: siv.is

Ime čoveka koji je zabeležio ovu pojavu koja oduzima dah je Kjartan Gunstenson (Kjartan Gunnsteinsson).  Kjartan je na slici drugi sa leve strane.

 

Foto: slabcompany.com

Foto: slabcompany.com

Ime litice sa koje se magla spuštala je Djupadal, a fjord u koji se „ulila“ zove se Breidafjordur.

 

Foto: premiumi.ge

Foto: premiumi.ge

Smatra se da je ova prirodna anomalija nastala usled temperaturne inverzije, prilikom koje je, topao vazduh koji se podigao zarobio veliku količinu hladnog vazduha koji je ostao ispod.

Naslovna fotografija: GrindTV.com