Odlučiti se za 10 najlepših gradova u Rusiji, u ovom slučaju, nezahvalno je koliko bi bilo da iz škrinje prepune dragog kamenja, od kojih je svaki lepši od onog prethodnog, smemo da uzmemo samo 10 komada. U moćnoj, neprikosnovenoj, tradicionalnoj, carskoj, ledenoj i paradoksalnoj Rusiji, za koju je Vinston Čerčil  svojevremeno rekao da je „zagonetka, umotana u misteriju, unutar enigme“ živi čak 145 miliona ljudi. Svi oni raspoređeni su u naseljima, među kojima je više od 1.100 gradova. Zemlja koja je, kako se u šali kaže,  svetu darovala zimu, votku i „babuške“, prebogata je prirodnim lepotama, gradovima sa viševekovnom tradicijom i istorijom od koje lako zastaje dah. Da ne dužimo, nismo se odlučili za 10 najlepših, jer je to u ovom slučaju nemoguće, već smo se odlučili za 10 prelepih, koje ćete nakon ovih živopisnih ilustracija sigurno poželeti da posetite.

 

Foto: russiatrek.org

Foto: russiatrek.org

Rostov na Donu.

“Vrata Kavkaza”, kako je drugo ime Rostova, osnovala je carica Elizabeta Petrovna, daleke 1749. godine. Smatra se gradom retke lepote koji posebnim čime spektakularna arhitektonska dostignuća, most preko reke Don i još mnogo čega, što i te kako zavređuje pažnju.

 

Foto: en.wikipedia.org

Foto: en.wikipedia.org

Jalta.

U podnožju Krimskih planina, unutar jednog od mnogih zaliva leži kontraverzan primorski grad, koji može da se pohvali neverovatno bogatom istorijskom građom. Najveća atrakcija je svakako maleni dvorac na litici visokoj 40 metara, koji izgleda kao da nadgleda nepredvidivo Crno more.  

Foto: pikabu.ru

Foto: pikabu.ru

Krasnojarsk.

Smešten u sred ledenog i nepreglednog Sibira, osnovan je 1628. godine, najpre kao drveno utvrđenje grupe kozaka, koji su se zatekli na tom mestu.

Foto: eng.unn.ru

Foto: eng.unn.ru

Nižnji Novgorod.

Sa pravom nosi epitet jednog od najlepših gradova Rusije. “Nižnji”, kako ga njegovi stanovnici zovu iz milošte, jedan je od glavnih industrijskih gradova, no to mu nije narušilo lepotu, jer je u velikoj meri ozelenjen parkovima, tako da ima potpuno drugačiji izgled od svega što ste videli do sada.

 

Foto: cityhdwallpapers.com

Foto: cityhdwallpapers.com

Jekaterinburg.

“Glavni grad uralskih planina”, kako se drugačije naziva, ovaj, donedavno zatvoren grad za javnost, u istoriji je ostao upamćen kao mesto egzekucije poslednjeg ruskog cara i njegove porodice.

 

Foto: krugozor.ru

Foto: krugozor.ru

Pskov.

Omaleni grad u odnosu na gigantske ruske standarde, smešten je na severozapadu zemlje i smatra se da je osnovan 903. godine. Grad je ostao upamćen i po tome što je car Nikolaj II upravo u ovom gradiću doneo odluku o abdiciranju 1917. godine.

Foto: forum.klix.ba

Foto: forum.klix.ba

Kazanj.

Podignut u XI veku, ovaj grad isprepletan je ruskom i tatarskom kulturom, koji opasuju zidine čuvenog kazanjskog Kremlja.

 

Foto: russiatrek.org

Foto: russiatrek.org

Omsk.

Drugi po veličini grad azijskog dela Rusije, nalazi se na raskrsnici puteva koji povezuju čitavu zemlju, a značajan je i utoliko što kraj njega prolazi čuvena Transsibirska železnica.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Perm.

Podeljen po sredini rekom Kama a smešten u podnožju moćnog Urala, još jedan je u nizu prelepih višemilionskih gradova Rusije. Možda najpoznatiji po čuvenom i velelepnom manastiru “Svete Trojice”.

 

Foto: visit-petersburg.ru

Foto: visit-petersburg.ru

Sankt Petersburg.

Kuća generacija ruskih careva, slovi i za jedan od najlepših na svetu. Grad, za koji nema dovoljno opisnih prideva da bi se adekvatno predstavio, pa ćemo prosto da vas ostavimo da uživate u ilustraciji.

Naslovna fotografija:  our-russia.com