Ekstravagantan i kontraverzan, kako se najčešće opisuje, ovaj engleski umetnik rođen je 07. juna 1965. godine u engleskom gradu Bristolu (Bristol), a odrastao je u Lidsu (Leeds). Pre nego što je počeo da studira lepu umetnost, radio je kao građevinski radnik. Osamdesetih se iskazivao kroz instalacije, skulpture, slike i crteže. U nastavku se upoznajte bliže sa ovim svojevrsnim umetnikom koji je odlučio da korača svojim sopstvenim putem.

 

mi_smo_ovde

Foto: Reddit

„Mi smo ovde da provedeno dobro vreme, a ne mnogo vremena“ (We’re here for a good time, not a long time), izjavio je za „Telegraf“ (Telegraph), 2011. godine, a to je ujedno i ime njegovog kontraverznog dela.

 

njegova_dela

Foto: Pinterest

Hirstova umetnička dela, pretežno za temu imaju koncept realnosti smrti, a on je postao tipičan predstavnik pogleda na svet iz ovog ugla.

 

mladi_umetnici

Foto: Beaux Books

Prestižni engleski i svetski mediji, okarakterisali su Demijena Hirsta kao vodećeg predstavnika talasa Mladih britanskih umetnika (Young British Artists – YBA).

 

demijen_hirst

Foto: tate.org.uk

Proslavile su ga postavke, koje su za temu imale mrtve životinje, ponekad secirane, ponekad cele, koje su uronjene u providne bazene ispunjene formalinom.

 

lobanja

Foto: Pinterest

Dela koja su proslavila ovog unikatnog umetnika su, izmeu ostalog „Fizička nemogućnost smrti u svesti živog bića“ (The Impossibillity of Death in the Mind of Someone Living), iz 1991. godine, a odnosi se na stakleni rezervoar sa ajkulom koja je u jednom komadu u formalinu, i „Za ljubav Božiju“ (For the love of God) iz 2007. godine, a to je u platini iz XVIII veka, izlivena forma ljudske lobanje, a zatim optočena sa 8.601 dijamantom.

tarnerova_nagrada

Foto: Livemaster.ru

Dobinik je jedne izuzetno prestižne nagrade, koja se odnosi na savremenu umetnost, a zove se „Tarnerova“ nagrada (Turner award), 1995. godine.

 

najbogatiji_na_svetu

Foto: npr.org

Ovaj konceptualni umetnik, smatra se najbogatijim živim umetnikom. Njegovo bogatstvo je procenjeno 2009. godine na 235 miliona funti.

 

lilabi_springs

Fot: widewalls.ch

Njegovo delo pod nazivom „Lullaby Spring“ metalni ormarić, koji je širok 3 metra, dostigao je vrtoglavu cifru na aukciji od 19,2 miliona američkih dolara, koje je isplatio katarski emir i time učinio ovo delo najskupljom rukotvorinom živog umetnika, ikada prodatom.

 

postavio_kamere_u_studio

Foto: Flickriver, Onur Yilmaz

Tokom pripreme jedne velike izložbe, Demijen je svoj studio učinio dostupnim javnosti 24 časa, 7 dana u nedelji, tako što je postavio kamere svuda po studiju, koje su konstantno snimale, a dešavanja su mogla uživo da se prate na njegovom zvaničnom sajtu.

 

80_samostalnih_izlozbi

Foto: Artnet

Od 1987. godine postavio je širom sveta više od 80 samostalnih izložbi, a njegova dela su uključena u preko 260 grupnih izložbi.

Naslovna fotografija: www.pinterest.com