Postoje osobe, tako posebne po svojim talentima, karakteristikama i sposobnostima, da je o njima ponekad zaista teško govoriti na ordinaran način. U nekoliko reči treba spakovati te neverovatne živote i sudbine, a to se zaista može smatrati izazovom. Jedna od neverovatnih životnih priča je upravo pred nama. Darovao je svetu osmehe, a šta se zapravo iza njih krilo, na korak ste da saznate.

 

Foto: latestlaws.com

Foto: latestlaws.com

Ser Čarls Spenser Čaplin (Sir Charles Spencer Chaplin), ranije poznat i kao Šarlo Akrobata, rođen je u siromašnom delu Londona, 16. aprila 1889. godine, a svet ga je upamtio kao jednog od najvećih komičara svih vremena. Pored toga, bio je filmski režiser, scenarista i producent.

 

Foto: geni.com

Foto: geni.com

Njegova majka, glumica poznata pod imenom Hana Harijet Hol (Hannah Harriet Hall) uglavnom je pevala po barovima, a karijeru ove irske Jevrejke okončala je bolest grla. Kada ju je tokom poslednjeg nastupa u jednom od jeftinih barova konačno izdao glas, njen petogodišnji sin Čarli popeo se na scenu i otpevao pesmu koju je ona započela. Bio je nagraen gromoglasnim aplauzom i zasut kišom sitnih novčića.

 

Foto: charliechaplinlegacy.weebly.com

Foto: charliechaplinlegacy.weebly.com

Nakon očeve smrti 1901. godine, koja je usledila zbog ciroze jetre, majčino stanje se takođe znatno pogoršalo, pa je Čarli smešten u sirotište i upisan u londonsku školu za siromašne, gde je proveo samo 3 godine, što su ujedno bile i jedine godine školovanja u njegovom životu.

 

Foto: biography.com

Foto: biography.com

Buduća zvezda nemog filma, kao mladić radio je kao prodavac cveća, duvač stakla, vratar, raznosač drva, a paralelno je učio ples, žonglerstvo i akrobatiku. Sa 12 godina je nastupio u prvoj predstavi, a nakon 10 meseci pauze, počeli su da se nižu njegovi glumački angažmani.

 

Foto: spyit.it

Foto: spyit.it

Nakon što ga je zapazio jedan filmski producent, sa svojim bratom seli se u Holivud 1913. godine. Treći član ove družine bio je čuveni Stanlio, mržaviji iz komičarskog dua Stanlio i Olio.

 

Foto: wardrobeadvice.com

Foto: wardrobeadvice.com

Garderoba čuvenog skitnice koga je uglavnom tumačio, nastala je sasvim slučajno. Delove kostima je morao da pozajmljuje, pa je tako i spojio vrećaste pantalone, usku jaknu, polucilindar i velike cipele.

 

Foto: theredlist.com

Foto: theredlist.com

Prvi u nizu njegovih velikih ostvarenja bio je i „Veliki diktator“, iz 1940. godine, koji je nastao kao čin prkosa protiv politike Adolfa Hitlera. Koji je inače bio veliki Čaplinov obožavatelj.

 

Foto: openculture.com

Foto: openculture.com

Čuvši jednom da je organizovan izbor za osobu koja najviše podseća na Čarlija Čaplina, prijavio se na konkurs i kako ga niko nije prepoznao, osvojio je treće mesto.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Zabeležen je kao prvi glumac ikada, koji se pojavio na naslovnoj strani magazina „Time“ u julu 1925. godine.

 

Foto: pinterest.ca

Foto: pinterest.ca

Kraljica Elizabeta II darovala ga je titulom viteza kada mu je bilo 85 godina. Imao je 11 dece sa 4 različite žene. Najmlađi sin mu je rođen kada je imao 73 godine.

Naslovna fotografija:  JPSpitzer – DeviantArt