Jedna od brojnih legendi kaže da je Mojsije oslobađao učešća u ratu one muškarce koji su uzgajali masline. U  raznim mitologijama, ova biljka je simbolizovala veru, snagu i odanost. Osim što nas podsećaju na picu, leto, Mediteran i njegove specijalitete, masline su važne u našoj ishrani iz mnogo razloga. Nepregledni maslinjaci Grčke i Italije daju najkvalitetnije rodove, iz kojih se dobija dragoceno maslinovo ulje, a evo samo nekih od benefita konzumiranja ovog ukusnog ploda.

 

Foto: wall.alphacoders.com

Foto: wall.alphacoders.com

Poboljšavaju vid. Samo nekoliko maslina dnevno, može u velikoj meri da podigne nivo vitamina A, koji je ključan za zdravlje očiju, a mogu da pomognu i u sprečavanju pojave glaukoma, katarakte i drugih očnih obolenja.

 

Foto: yesofcorsa.com

Foto: yesofcorsa.com

Ublažavaju osećaj bolova u telu. Antioksidansi i druge hranljive materije, mogu da deluju na ljudski organizam kao prirodni ibuprofen, jer maslinovo ulje u sebi sadrži oleocanthal, materiju sa protiv upalnim dejstvom u sebi.

Foto: wall.alphacoders.com

Foto: wall.alphacoders.com

Povoljno deluju na kardiovaskularni sistem. Masline, pogotovo crne, sadrže hranljive supstance koje smanjuju povišeni pritisak na prirodan način, povećavaju dobar holesterol i smanjuju rizik od dobijanja ateroskleroze.

Foto: wallhere.com

Foto: wallhere.com

Podižu nivo glutationa u krvi. Ovo je jedan od najznačajnijih antioksidanata u prirodi, koji se konzumiranjem maslina unosi u organizam i na taj način podiže ukupan nivo zdravlja i čini odličnu prevenciju od bolesti raka.

Foto: wallpaperup.com

Foto: wallpaperup.com

Smanjuju podložnost alergijama. Ekstrakti smešteni u maslinovom ulju mogu delovati i kao antihistaminici koji, blokirajući receptore histamine, mogu da ublaže u određenoj meri alergijske reakcije, i da pomognu u vidnom ublažavanju bolesti, kao što je astma.

Foto: wallpapermaiden.com

Foto: wallpapermaiden.com

Podstiču brže mršavljenje. Ljudi koji često pri ishrani unose masline, podložni su mršavljenju, jer mononezasićene masti podstiču gubitak naslaga i razgradnju masti unutar ćelija. Takođe, u krvi se povećava nivo serotonina, hormona sitosti, pa svakodnevno konzumiranje maslina, može da smanji ukupan unos kalorija za 200 na dnevnom nivou.

Foto: wallup.net

Foto: wallup.net

Preventivno deluju protiv oboljenja od raka. Crne masline su prirodan i jak izvor vitamina E, koji između ostalog, pomaže neutralizaciji slobodnih radikala u masnom tkivu. Skladištenjem antioksidansa i protivupanih hranljivih materija, masline mogu da utiču na smanjenje rizika od dobijanja, recimo, raka debelog creva.

Foto: wallpapers.net

Foto: wallpapers.net

Podižu nivo zdravlja kože. Poseduju u sebi masne kiseline neophodne za prehranu i hidrataciju kože. Preporučljivo je i nanositi maslinovo ulje na kožu nakon kupanja.

Foto: wallpaper21.com

Foto: wallpaper21.com

Pospešuju zdravlje probavnog trakta. Maslinovo ulje umirujuće deluje na probleme čira i gastritisa. Pored toga, pomaže u izlučivanju žuči i hormona gušterače.

Foto: elcorreoweb.es

Foto: elcorreoweb.es

Prirodni su izvor gvožđa. Izuzetno su bogate ovim mineralom, pogotovo crne masline, koje su preporučljive ako je nizak nivo gvožđa, čije je prisustvo u krvi je vrlo važno, jer od njegovog nivoa zavisi sposobnost crvenih krvnih zrnaca da prenose kiseonik po celom organizmu.

Naslovna fotografija: Pinterest