Slavna lavanda, koja ne miriše nigde na svetu, kao na bajkovitim poljima Provanse. Bivša rimska provincija, danas je deo regiona Provansa-Alpi-Azurna obala. Rimljani su je nekada zvali –naša provincija-. 1246. godine postaje feudalni posed francuske krune. Pored predivnih pejzaža i impozantne arhitekture, sam duh kojim ovaj kraj odiše je potpuno čaroban i neponovljiv.

 

provansalski_jezik

Iako je zvanični jezik francuski, takođe je u upotrebi i provansalski, pa su, recimo, nazivi ulica ispisani na oba jezika.

 

nacionalna_kuhinja

Foto: HoliCoffee

Za nacionalnu kuhinju ove oblasti, možemo naglasiti da je tipična mediteranska, sa obiljem svežeg povrća, kao što je paradajz, tikvica, patlidžan, uz dodatak velikog izbora ribe i morskih plodova. Najčuvenije jelo od povrća je –ratatuji-, a najpoznatiji marseljski specijalitet –buljabez-, riblja čorba sa šest različitih vrsta ribe, šafranom, paradajzom, maslinovim uljem, crnim i belim lukom, bosiljkom, majčinom dušicom i anisom.

 

rose_provansa

Foto: Alux.com

Najskuplje rose vino potiče upravo iz Provanse, a zove se “Made by Chateau D’Esclans”.

 

suncano_i_toplo

Foto: InWineTruth

Provansa je istovremeno i sunčanija i toplija od Los Anđelesa (Los Angeles), pa tako može da se pohvali sa 2.900 sunčanih sati godišnje.

 

vetar_u_provansi

Foto: InWineTruth

Suvi vetrovi koji duvaju u ovom regionu, pogoduju uzgajanju grožđa, od koga se prave neka od najboljih vina na svetu.

 

vinogradi

Foto: ladyhattan.com

Još od kako su Rimljani gazili provansalskim poljima, ovo je bila regija predviđena za proizvodnju kvalitetnih vina.

 

monasi_brinuli_o_vinu

Po padu moćnog Rimskog carstva, monasi iz obližnjeg manastira su preuzeli brigu o uzgoju grožđa i proizvodnji vina koja će biti na dobrom glasu.

tradicija_700_godina

Foto: Affinity Holidays France

Prve flaše sa pitkim venom napunjene su u X veku, a tradicija traje preko 700 godina. Pored ovakve tradicije, bilo kakav vid marketinga je potpuno bespotreban.

 

novcem_od_vina_cuvali_manastir

Foto: Potnik.si

Novcem, koji su zarađivali od prodaje vina, održavali su manastir i polja pod grožđem i na taj način osiguravali temeljenje tradicije i kvaliteta, svake godine iznova.

 

mone_i_renoar

Foto: firstminuteponude.rs

Upravo u Provansi su pronalazili inspiraciju imena poput slavnih Monea i Renoara. Ovom predivnom krajoliku pripada i gradić po imenu Martig, koji nosi epitet –Provansalska Venecija- , jer se u njemu svake godine održava letnji festival, nad brojnim kanalima i mostovima kojima je bogat.

 Naslovna fotografija: bel.biz