Često zanemarivana, smatra se tupom bojom, koja se koristi da „smiri“ svetlije tonove i doprinese balansu. Vezuje se često i za nešto staro, na čemu se i te kako, upravo kroz braonkastu nijansu, ogleda zub vremena. Uglavnom nije na paleti omiljenih boja, koju biste izabrali za svoje zidove. S druge strane, ne treba zaboraviti da su neke od najlepših stvari na svetu obojeni baš u braon boji – oči i kosa, neodoljiva čokolada, prelepo jesenje lišće, dlaka mnogih životinja, među kojima su i plemeniti konji, a takođe, ne postoji žena koja ne uživa u svom preplanulom tenu braon tonova.

         

indija

Foto: noviteti.rs

Različite kulture, svaka na svoj način definišu ovu boju. Japanci, na primer, nemaju posebnu reč za braon boju, pa se služe raznim opisnim pridevima kako bi je objasnili. U Indiji, ovo je boja smrti, simbolizovan kroz zemlju i staro lišće, dok su je drevni Indijanci smatrali bojom samokontrole.

 

zemlja

Foto: twistedsifter.com

Bez obzira što se zemlja često opisuje kao –plava planeta-, braon se smatra bojom planete Zemlje, jer je prirodna boja tla, kojom je Zemlja prekrivena.

 

boja_luksuza

Foto: nubeling.com

Psiholozi tvrde da je ovo boja stabilnosti, koja pozitivno utiče na ljudsku psihu, jer predstavlja porodično stablo, komfor i sigurnost.

 

izvedena_boja

Foto: pinterest.com

Bez obzira što je možemo naći u prirodi u velikoj meri, braon je izvedena boja, koja se dobija mešanjem gotovo svih ostalih osnovnih i izvedenih tonova u odgovarajućoj razmeri.

 

depresija

Foto: livescience.com

Ova boja ima umirujući ali i podsticajni efekat, međutim previše taman braon ton odeće ili stvari koje nas okružuju, u kombinaciji sa svakodnevnim životnim poteškoćama, mogu da dovedu do pojave depresije.

 

dan_zahvalnosti

Foto: wallpapercave.com

Na američkom kontinentu, svakog drugog ponedeljka u oktobru slavi se Dan zahvalnosti (Thanksgiving day). Boja koja karakteriše ovaj praznik je upravo braon, sa primesama narandžaste.

 

braon_kosulje

Foto: TheMistRunsRed – DeviantArt

Kada razmišljamo o braon boji u domenu istorije i politike, prva asocijacija su braon košulje i pokret Adolfa Hitlera. Karakteristične košulje u smeđe braon boji bile su sastavni deo uniformi od 20-ih do 40-ih godina, XX veka.

 

braon_nijanse

Foto: wallpaper-gallery.net

Kao i sve ostale i braon je vrlo živopisna boja kada govorimo o paleti njenih tonova. Pa tako, ako opisujemo nešto što je braon, to može biti boje kestena, čokolade, cimeta, karamele, zemlje…

 

braon_pivo

Foto: allaboutbeer.com

Pravi poznavalac piva, uvek će vas upozoriti da kupujete pivo koje se nalazi u braon ambalaži. Odgovor se krije u samom kvalitetu, jer je pivo izuzetno osetljivo na svtlost, a flaše spravljene sa primesama tamno braon boje sprečiće prodor u flašu i kvarenje ovog napitka.

 

mumija_braon

Foto: emgn.com

Sve do 1964. godine, slikari su koristili braon boju dobijenu na način koga se nikada ne biste setili. Nijansa je bila poznata kao „mumija braon“, jer se dobijala mrvljenjem mumificiranih ostataka. Ovaj postupak koristio se vekovima, a ovo je bila veoma cenjena boja u svetu umetnosti.

Naslovna fotografija: Pinterest