Smeštena je u srcu mistične Azije između dva giganta, Rusije i Kine. Ovo je zemlja bogate istorije, velikih potencijala i zemlja u kojoj deca pre nauče da jašu nego što prohodaju. 2009. godine, čuveno mongolsko grleno pevanje, prilikom koga pevač oslobađa 2 ili više tona istovremeno, UNESCO je ovaj vid pevanja uvrstio na svoju listu nematerijalne svetske baštine. Po čemu je još Mongolija pravi unikatni biser ovog našeg sveta, saznajte u nastavku.

 

Foto: rabblerousetheworld.com

Foto: rabblerousetheworld.com

Zapanjujući podatak kaže da postoji mogućnost da čak 17 miliona muškaraca koji danas naseljavaju centralnoazijske predele vodi poreklo od jednog čoveka i to nikog drugog do oca mongolske nacije, velikog Džingis Kana. Genetičari su, posmatrajući Y hromozome muške DNK sa ovih prostora, ustanovili da ogroman broj muškaraca ima zajedničkog pretka koji je živeo u XIII veku.

 

Foto: horsenation.com

Foto: horsenation.com

Nije retkost čuti priču, prema kojoj su upravo Mongoli zaslužni što ceo svet danas jede sladoled. Prelazeći pustinju Gobi po ekstremno niskim temperaturama, mongolski konjanici su nosili u životinjskim iznutricama domaći mlečni proizvod, kojim su se hranili na putu. Njihovim galopiranjem, ovaj kremasti proizvod je dostizao tačku smrzavanja, no, to ih nije sprečavalo da ga jedu. Uskoro je u tom obliku stigao i do Kine, gde ga je, kako tvrde pretpostavke, probao Marko Polo, koji je tada bio na proputovanju ovim delom sveta i koji je ovaj -mongolski sladoled-, ili bar njegov recept, preneo u ostatak sveta.

 

Foto: panoramio.com

Foto: panoramio.com

Mongolija, kao izrazito kontinentalna zemlja, bez značajnijih vodotokova, ipak ima svoju mornaricu. U njen sastav ulazi 7 članova posade, od kojih samo jedan ume da pliva, i jedan brod. Stacionirani su na jezeru Huvsgul, koje je ujedno i najveća vodena površina u zemlji.

 

Foto: 123countries.com

Foto: 123countries.com

Nacionalno jelo su knedle spremljene na pari, pa punjene mesom, pretežno govedinom ili ovčetinom. Pored toga, mongolijska kuhinja obiluje egzotičnim jelima, kao što je ovčja glava (sa sve očima), a smatra se velikim delikatesom.

 

Foto: worldatlas.com

Foto: worldatlas.com

Ulan Bator, prestonica ove daleke i neobične zemlje je, možda po malo neočekivano, ponela epitet najhladnijeg glavnog grada na svetu. Uzrok tome su velika nadmorska visina i udaljenost od obale. U najhladnijim januarskim noćima očitava se čak -40 stepena Celzijusovih.

 

Foto: timeservers.net

Foto: timeservers.net

Inače, ime prestonice Ulan Bator u prevodu znači -crveni heroj-, a odnosi se na nacionalnog junaka Damdina Suhbatora, koji je, uz pomoć ruske Crvene armije, oslobodio Mongoliju od kineskih pretendenata.

 

Foto: hipmunk.com

Foto: hipmunk.com

Poznata je i kao -zemlja večitog plavog neba-, jer pretežno, Mongolija je zemlja sa oko 250 sunčanih dana u toku godine.

 

Foto: highsnobiety.com

Foto: highsnobiety.com

Ovo je zemlja izrazito poznata po nomadskom načinu života, u kojoj čak skoro 40% stanovništva živi na ovaj način i ponosno je zbog toga. Pretežno su stočari, koji preživljavaju tako što na svojim farmama čuvaju dvogrbe kamile, konje i druga grla.

 

Foto: erlebnisgeschenke.de

Foto: erlebnisgeschenke.de

Tradicionalni mongolski dom naziva se „ger“, ili kako ga stranci najčešće oslovljavaju po ruskom imenu „jurt“. Podseća na veliki šator koji ima drveni okvir i materijal koji je veoma lagan za transport kamilama. Iznenađujuće su topli iznutra, pogotovo kada se spuste delovi materijala koji drže toplotu.   

 

Foto: panoramicjourneys.com

Foto: panoramicjourneys.com

Ako želite da se nadišete čistog vazduha, Mongolija je jedno od najboljih mesta za to. Ovo je jedna od zenalja sa ubedljivo najvećom prosečnom nadmorskom visinom, koja iznosi 1.580 metara.

Naslovna fotografija: Globotours