Jedna od najgledanijih američkih animiranih televizijskih serija ikada. Autor Met Grejnig (Matthew Matt Abraham Groening), je na jedan vrlo šaljiv, ali istinit način predstavio svakodnevni život ljudi koji pripadaju srednjem staležu u Americi. Ova crtana serija smatra se i najdugometražnijom, s obzirom da je prva epizoda emitovana 17. decembra 1989. godine, a od tada je, praćeno sve većom popularnošću iz Grejningovog pera izašlo 27 sezona, odnosno čak 596 epizoda. Evo nekih zabavnih informacija o ovoj žutoj porodici, koja nas zabavlja već 28 godina.

 

met_grejning

Foto: Four Finger Discount

Svi likovi u seriji, bilo po imenima, karakternim osobinama ili pak izgledu, bazirani su na nekome od članova porodice tvorca serije Meta Grejninga.

 

krasti_klovn

Foto: Pinterest

Klovn Krasti (Krusty the Clown) je lik, koji je originalno zamišljen kao „alter ego“, odnosno skriveni identitet Homera Simpsona (Homer Simpson).

 

bart_time

Foto: Pinterest

Čuveni američki magazin „Tajm“ (Time magazine), 1998. godine, uvrstio je lik Barta Simpsona (Bart Simpson) na listu najuticajnijih ličnosti decenije. Ovaj potez, magazin je učinio 9 godina od početka emitovanja serije.

 

simpsonovi_i_fo

Televizijska kompanija Fox (Fox Broadcasting Company), poseduje vlasnička prava nad brendom Simpsonovih, po ugovoru, sve do 2028. godine.

 

samsuns

Foto: Bloghead

Postoji, takođe i arapska verzija porodice Simpson. Da, oni se zovu „Šamshonovi“ (The Shamshoons). Homer Simsons se na istoku zove Omer Šamshum (Omar Shamshoom). Omer ne pije pivo, već sok i jede egipatske goveđe kobasice. Takođe, sve scene iz popularnog „Moovog bara“ (Moe’s) se nisu emitovale.

 

80_sati_simpsonovih

Foto: Jigsaw Puzzles

Ako iz nekog razloga poželite da odjednom, bez prekidanja, spavanja i bez reklama, odgledate sve dogodovštine Homera, Barta i ostalih likova, biće potrebno da izdvojite tačno 8 i po dana.

 

 

milhaus

Foto: Netbrawl.com

Srednje ime Bartovog najboljeg drugara Milhausa van Hojtena (Milhouse Van Houten’s) je, ni manje ni više nego, Musolini (Mussolini).

 

julian_asanz_u_simpsonovima

Foto: YouTube

Osnivač mreže „Vikiliks“ (WikiLeaks), Džulijan Asanž (Julian Paul Assangde), dao je svoj pristanak da se pojavi u jednoj epizodi i ona je naišla, naravno, na pozitivan odjek kod publike. Svoj tekst koji je dobio, izgovorio je snimajući preko telefona, iz ambasade Ekvadora (Ecuador) u Engleskoj, gde se nalazi od kada je potražio azil, avgusta 2012. godine.

 

mister_berns

Foto: Pictures

Zloćudni „Mister Berns“ (Mr. Burns), šef Homera Simsona i vlasnik nuklearne elektrane u Springfildu (Springfield), je „najpričljiviji“ sporedni lik, pošto izgovara najviše teksta kroz seriju.

 

barbara_and_mardz

Foto: Letters of Note

Magazin „Pipl“ (People), 1990. godine, intervjuisao je tadašnju prvu damu Amerike Barbaru Buš (Barbara Bush), koja je, između ostalog izjavila da su Simpsonovi nešto najgluplje što je ona ikada videla. Nakon te izjave, potpuno neočekivano, prva dama primila je pismo, koje je potpisala ni manje, ni više nego Mardž Simpson (Marge Simpson), majka Barta, Lise i Megi, Homerova supruga, u kome joj je nagovestila da ju je povredio njen stav prema porodici Simpson. Gospođa Buš je nakon ovog pisma iz Springfilda osetila potrebu da uputi izvinjenje Mardž i kao znak pomirenja, 1996. godine snimljena je epizoda u kojoj Mardž i Barbara piju kafu.

Naslovna fotografija:  Pinterest