Ako igde na svetu postoji snaga bez surovosti, lepota bez šepurenja i prijateljstvo bez interesa, onda je to sve svakako smešteno na četiri jaka kopita, prekriveno najsjajnijom dlakom i najbujnijom grivom. Privrženost čoveku i njegovim potrebama je posebna kategorija, po kojoj konji prednjače u odnosu na većinu drugih životinja. Mila i mekana njuška na najlepši način ume da uzvrati pažnju i ljubav koju dobije. Plemeniti, graciozni, gotovo uzvišeni, a opet, na neki način zapostavljeni. Zato smo mi odlučili da ispravimo ovu malu nepravdu i da ovim divnim životinjama posvetimo pažnju kako dolikuje, pronašavši 10 malo poznatih zanimljivosti o njima. Dobro se držite u sedlu, jer neki od ovih podataka će vas neočekivano iznenaditi.

 

Foto: wideopenpets.com

Foto: wideopenpets.com

Konji imaju zaista VELIKE zube! Prostor koji zauzimaju zubi u vilici, veći je od prostora u kome je smešten mozak, koji je otprilike upola manji od ljudskost.

 

Foto: forumsal.net

Foto: forumsal.net

Međusobno su povezani, te imaju naglašen osećaj jedni za druge. Dok krdo spava, jedan konj uvek ostaje budan, kako bi motrio na ostale.

 

Foto: pbs.org

Foto: pbs.org

Kada ih posmatramo, često nam se čini da se osmehuju čitavom njuškom. Ipak, to nije osmeh već pokret kojim prikupljaju mirise iz okoline u kojoj se nalaze.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Dugo su zoolozi verovali da su konji u potpunosti slepi na boje. Ipak, pokazalo se da je ovo zabluda i da neke boje vide čak jasnije i intenzivnije od drugih životinja.

 

Foto: twistedsifter.com

Foto: twistedsifter.com

Konji nemaju samo lepe oči, već i veoma korisne. Osim što imaju najveće oči od svih kopnenih sisara, postavljene su tako da konj ima preglednost koja podrazumeva dijapazon od skoro čitavih 360 stepeni.  

 

Foto: super10.top

Foto: super10.top

Procena je da u ovom trenutku ima oko 60 miliona jedinki ove vrste, računajući u tu cifru i divlje i domaće vrste konja, čija klasifikacija je dostigla cifru od oko 300.

 

Foto: thehorse.com

Foto: thehorse.com

Po inteligenciji se znatno ističu u odnosu na većinu drugih životinjskih vrsta, čak toliko, da različita raspoloženja mogu da iskažu različitim facijalnim ekspresijama.

 

Foto: mnn.com

Foto: mnn.com

A sada jedan zaista začuđujući podatak. Za razliku od drugih sisara, konji nisu u stanju da povrate pojedenu hranu.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Zaključak dugogodišnjeg istraživanja kaže da konji imaju memoriju koja može čak da parira sposobnostima pamćenja jednog slona, te da su u stanju da raspoznaju po glasu, mirisu, a ljude čak po izrazu lica.

 

Foto: wallpapers13.com

Foto: wallpapers13.com

Od trenutka kada se rodi, ždrebe je u stanju da nakon samo 4 sata svog života trči galopnim korakom. Veruje se da je njihova postojbina Bliski istok, te da su relativno mlada vrsta životinja, koja postoji „tek“ 4.500 godina.

Naslovna fotografija: Wallpaper Abyss – Alpha Coders