Poslednju dekadu prošlog veka pamtićemo po mnogo čemu, recimo, po specifičnom modnom stilu, zaraznoj dens muzici, omasovljenju interneta i komunikacija, političkim skandalima i slično. Svako od nas ima lične asocijacije, koje ga vraćaju u ovaj period. Mi smo izabrali deset sitnica, za koje verujemo da će nas, poput vremeplova, vratiti pravo u devedesete.

 MTV_Tv

Muzički spotovi sa MTV-ja

Mogu se opisati kao neka vrsta spektakla onog doba. Veseli, jednostavni, a inovativni, dali su pečat devedesetim godinama. I pored toga što je prošlo dve decenije od tog perioda i danas su rado gledani, kao i tada. (Foto:www.pinterest.com)

 

Lewis_501

Farmerke”Levi’s 501″

Šta god da kažemo za ovaj komad odeće, koji je napravio pravi modni bum, biće suvišno. Svi su ih voleli i priželjkivali originalni model. (Foto:www.levi.com)

Super_Mario 

Igrica „Super Mario“

Mogla bi se možda nazvati i svetskim fenomenom svog doba. Bila je prva igrica u kojoj je lik mogao da se kreće dalje od širine ekrana. (Foto: www.cityam.com)

 

Pejžer

Pejdžeri

Predstavljali su najpre statusni simbol, a potom nezaobilazni vid komunikacije dok mobilni telefoni nisu doživeli ekspanziju. (Foto:www.kupindo.com)

 

Kasetofon

Kasetofon i vokmen

Pored toga što su nam danas dostupni gigabajti novih hitova, do kojih možemo doći u rekordno kratkom roku, postojala je posebna draž, kada se isčekuje da izađe nova kaseta grupe koju volimo, ili kada preko kasetofona pustimo radio, pa satima sedimo i čekamo omiljenu pesmu kako bismo je snimili, a onda nosili svuda sa sobom u vokmenu. (Foto: www.njuskalo.hr)

Beverli_Hils

90210 „Beverli Hils“

Tinejdž serija koja je pomerala granice i premašivala rekorde gledanosti. (Foto: mojtv.net)

 

Hemijska_olovka_sa_vise_boja

Hemijska olovka sa više boja

Apsolutni hit svog vremena, olovka duginih boja koja je išla od ruke do ruke, jer uvek je bilo lakše učiti kad se obeleži drugom bojom. (Foto: www.office1.rs)

Tetris

Tetris

Ova zarazna igrica je bila nezaobilazna zanimacija detinjstva onih, koji su odrastali devedesetih i samo onaj ko je igrao „tetris“, zna kakav je osećaj kad se pređe na sledeći nivo.

(Foto:www.androidmarket.rs)

Telefon_sa_okruglim_brojčanikom

Telefon sa okruglim brojčanikom

Koliko puta vam se dogodilo, da se usred okretanja izgubi veza, ili da izaberete pogrešan broj? A da ne čujete sagovornika? Nebrojeno puta sigurno, ali isto tako sigurno se i sa nostalgijom sećamo ovog aparata. (Foto:www.goglasi.com) 

Patike_sa_platformom

Patike sa platformom

Bile su neizostavni modni detalj, kako holivudskih zvezda, tako i mnogih devojaka koje smo sretali svakodnevno. Nosile su se sa zadovoljstvom u svim bojama i modelima.

(Foto: www.hexjam.com)

Izvor foto: comicbook.com