Sve što nam treba u avgustu jesu naočare za sunce, krema za sunčanje sa jakim zaštitnim faktorom, peškir i suncobran. Jer, avgust je još jedan letnji mesec koji je ubedljivo najbolji kada se konzumira na nekoj egzotičnoj destinaciji, a koja je okružena morem i talasima. Ako ste pak neko, ko uspeva da odoli ovoj avgustovskoj rutini odlaska na more, spremili smo 10 zanimljivih podataka o ovom mesecu. Zabavite se i pročitajte ih uz neku osvežavajuću limunadu.

 

Foto: kafepauza.mk

Foto: kafepauza.mk

Zodijački znaci koji pripadaju osmom mesecu su ponosni lav i analitična devica.

 

Foto: khanacademy.org

Foto: khanacademy.org

Rimski Senat, 8 godina pre Hrista, donosi odluku da usvojeni sin Gaja Julija Cezara i njegov naslednik, a prvi rimski car, dobije svoj mesec, pa je odlučeno da „Sextilis“ postane „Augustus“.

 

Foto: sutori.com

Foto: sutori.com

Davne 1492. godine, 03. avgusta, slavni istraživač Kristofer Kolumbo (Christopher Columbus) podigao je sidro i prvi put zaplovio Atlantikom.

 

Foto: zazzle.com

Foto: zazzle.com

Između ostalog, avgust je nacionalni mesec breskve i golfa u Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Foto: wooldridgejewelers.com

Foto: wooldridgejewelers.com

Avgustu je dodeljen prelepi dragi kamen po imenu Peridot. Ovo je kamen veselja i kreativnosti, a kažu da se uz njega brže i lakše stiču radost, zdravlje i bogatstvo.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Cveće koji krasi ovaj topli mesec: prelepe raznobojne gladiole i hipnotišuće mak.

 

Foto: originaltravel.co.uk

Foto: originaltravel.co.uk

Komisija koja se bavi davanjem imena na Islandu (Iceland) je 2009. godine proglasila ime Avgust, i sve njegove varijacije, potpuno nepodobnim da se dodeljuju kao imena deci.

 

Foto: rvcoce.org

Foto: rvcoce.org

Da se širom sveta organizuju po malo čudne proslave, dokaz je i svaki 01. avgust, kada se u tradicionalnoj engleskoj grofoviji Jorkšir (Yorkshire) proslavlja svetski dan izviđačkih marama.

 

Foto: en.rocketnews24.com

Foto: en.rocketnews24.com

Na žalost, avgust je ostao zabeležen i kao mesec u kom su bačene atomske bombe na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki.

 

Foto: travelchinacheaper.com

Foto: travelchinacheaper.com

Na našim prostorima se od davnina koristio narodni izraz „pasji dani“ za vrele avgustovske dane. Objašnjenje zašto taj izraz pominje pse, nije poznato.

Naslovna fotografija: Quotes Ideas