Mudar narod se dosetio da kaže: „Tuđa ruka svrab ne češe“. Možda ne zvuči baš lepo, ali je u potpunosti istinito. U trenutcima kada trpimo veliku količinu stresa, koliku god podršku da imamo ili nemamo, sami sebi treba da budemo oslonac i ruka koja će da nas izvuče na sigurno. Rad na sebi, analiziranje svojih dela, postupaka i reči, vodi ka jačanju ličnosti i sposobnosti da stanemo na noge nakon svakog udarca koji dobijemo. Sastavili smo listu od 10 pitanja, čiji odgovori će sigurno u nekoj meri moći da nam pomognu kada nas preplavi stres.

 

Šta je prvo što mogu da uradim da olakšam sebi sve ovo?

Lekari imaju običaj da kažu da je ispravna dijagnoza pola samog leka. Prvo je potrebno da se smirimo i sagledamo situaciju što je realnije moguće, jer kada tako pogledamo, možda ćemo i shvatiti da nije toliko strašno ustvari.

zasto_mi_se_ovo_desava

Foto: itsmyfootprint.com

Iz kog razloga se ovo meni dešava?

Uglavnom, kada sebi ne možemo da objasnimo neku lošu situaciju kroz koju prolazimo, automatski to pripisujemo nepravdi. Umesto toga, sve loše što dolazi, pa i stres, trebalo bi da vidimo kao lekcije, a istovremeno i prilike da naučimo nešto novo i korisno.

koji_je_uzrok

Foto: LetterPile

Šta je uzrok ovakve situacije?

Ako uspemo odmah da odgovorimo na ovo pitanje, dve trećine problema smo već rešili i rešenje će se presto samo nametnuti.

zasto_panicim

Foto: patheos.com

Šta je razlog moje panike u ovoj situaciji?

Smirenost i prisebnost su osobine, koje ako posedujemo mogu da nam spase život, a kamoli da nas izvuku iz neke svakodnevne stresne situacije.

izbegavanje_ovakvih_situacija

Foto: health.harvard.edu

Šta treba da uradim pa da mi se sve ovo više nikada ne ponovi?

Ukoliko su stresne situacije na poslu ili svakodnevnom životu učestale i ako smo konstantno izloženi određenom stepenu stresa, to znači da negde možda i mi grešimo u radu ili životu, te je odličan trenutak da preispitamo taj segment koji nam zadaje glavobolje. Nekad je i mala odluka dovoljna za veliku promenu.

sigurno_mesto

Foto: YouthSuccessNYC.org

Koje je to sigurno mesto na koje mogu da odem da se malo smirim?

Čak i minut proveden u miru i tišini, ili samoći, dok proživljavamo stresnu situaciju, može znatno da nas umiri i pomogne nam da realnije sagledamo stvari.

Da li ova situacija prouzrokuje fizičku opasnost po mene?

Ako je odgovor negativan, onda će svakako duboko disanje i racionalno razmišljanje biti dovoljni da reše problem. Međutim, ako je odgovor na ovo pitanje potvrdan, to svakako jeste nezgodna situacija, ali panika neće ni najmanje pomoći.

osvezenje

Foto: Stockvault

Ima li nešto čime mogu da se osvežim i potkrepim?

Umiveno lice ili gutljaj vode nas svakako neće izvesti iz stresne situacije, ali će učiniti da zadržimo prisebnost.

povlacenje_ili_napad

Foto: blog.trendmicro.com

Da li da se povučem ili da „udarim“?

Odgovor na ovo pitanje može da napravi jasnu razliku u našem položaju. Ako smo sposobni za “ofanzivu”, to znači da naša pozicija i nije tako loša, koliko god se nama činilo suprotno.

provokacija_poslednje

Foto: forever-events.com

Šta sam ja uradio/uradila pa sam doprineo/doprinela ovoj situaciji?

Evidentno je da u nekoj stresnoj situaciji nećemo biti sposobni da rasuđujemo realno, ted a ocenimo sopstvenu krivicu, ali bilo bi dobro bar brzinski da prođemo kroz cello dešavanje i odredimo svoj udeo, jer će nas to delimično lakše odvesti ka rešenju.

Naslovna fotografija: Caffeine Informer