Za našu naciju su tipični maštoviti i duhoviti nadimci, koji osobu obeleže za ceo život. Fudbaleri Partizana i Crvene Zvezde su uvek bili u najvećoj žiži interesovanja, stoga evo top 10 fudbalskih nadimaka poznatih sportista.

1. Dejan Savićević, koji je sa Crvenom zvezdom osvojio titulu prvaka Evrope, po odlasku u Italiju, dobio je od tamošnjih novinara nadimak “Genije”, koji mu je ostao do danas. Tokom igranja za Milan novinar “Gazete delo sport” je bio očaran igrama ovog Crnogorca, pa je Savićeviću dao nadimak “Genije”, što se potom duboko ukorenilo. Savićević je sada predsednik Fudbalskog saveza Crne Gore.

2. Siniša Mihajlović, takođe član te zlatne Zvezdine generacije, tokom igračkih dana dobio je neobičan nadimak – “Barbika”. Pre svega, zbog tršave frizure, nalik na neku rok zvezdu iz 80-ih.

3. Darko Pančev, strelac najvažnijeg penala u Zvezdinoj istoriji, protiv Olimpika iz Marseja u finalu Kupa evropskih šampiona u Bariju 1991. godine, zbog svog ubitačnog instinkta za gol dobio je nadimak “Kobra”. Zna se koliko je kobra opasna životinja, brza, okretna, smrtonosna.

4. Dragan Stojković, igračka legenda i nekadašnji predsednik Zvezde, i danas nosi nadimak “Piksi”. Kao klinac je obožavao da gleda crtani film čiji su junaci bili miševi “Piksi i Diksi”. Znao je kao klinac da prekine da partiju fudbala, da bi trknuo kući na crtani film. Jednom prilikom kada se vratio na teren, drugari su povikali: “Evo ga Piksi”. Taj nadimak mu je ostao do danas i svi ga znaju po njemu.

5. Dejan Petković, još jedan Nišlija, koji je igrao za Crvenu zvezdu, nosi nadimak “Rambo”. Pravu igračku afirmaciju stekao je u Brazilu, gde su ga zvali jednostavno “Pet”. Inače, nadimak Rambo dobio je po čuvenom filmskom liku koji je u nekoliko nastavaka tumačio Silvester Stalone. Kada je bio klinac i počinjao da trenira fudbal, bio je krupniji od vršnjaka pa su ga prozvali “Rambo”, a u to vreme taj film je bio veoma popularan.

Fudbaleri

6. Miloš Milutinović, jedan od najboljih fudbalera koje je ova zemlja imala, zbog svoje graciozne i virtuozne igre, imao je nadimak “Plava čigra”.

7. Saša Ćurčić, živopisni fudbaler, učesnik rijalitija, publicista (ima objavljenu knjigu), počasni građanin Boltona, organizator žurki (i šta još sve ne), koji je, da je imao “normalniju” glavu mogao mnogo, mnogo više, ima nadimak “Đani”. Svojevremeno je izjavio da je nadimak dobio tako što se jednom prilikom iznervirao na tadašnjeg trenera Partizana Ljubišu Tumbakovića, koji ga je stalno mešao sa Dejanom Čurovićem.

“Šefe, od danas me zovite Đani”, rekao je tada Ćurčić Tumbakoviću. Mnogi misle da je nadimak dobio zbog omiljene modne linije (Đani Versaće), ali tvrdi da je takav nadimak, zapravo, proistekao zato što mu je omiljeni fudbaler tada bio legendarni kapiten Rome Đuzepe Đanini.

8. Budimir Vujačić je imao jedan od najneobičnijih nadimaka u Partizanu – “Nervozni poštar”. Znao je često impulsivno da reaguje, pa su ga saigrači tada prozvali tako (reč je o imenu bosanske muzičke grupe).

9. Nenad Bjeković, nekadašnji fudbaler i potom dugogodišnji sportski direktor Partizana, imao je dva nadimka – “Crni bik” ili “Đavo”. Dodatno objašnjavanje je suvišno.

10. Golman Dragoje Leković je nosio nadimak “Jegulja”. Legenda kaže da su mu saigrači dali taj nadimak zbog veličine “ponosa” koji je imao u gaćama.

Izvor: mondo.rs