U svakoj geografskoj enciklopediji stoji podatak da je Rim, večni grad u koji svi putvi vode –grad na sedam brežuljaka-. Ali ono što samo pravi Beograđani znaju, jeste da srpska prestonica leži na čak 29 brda i brežuljaka. Neka od njih nose istorijska imena, neka su se stopila sa delom grada, a za neka ćete se, sigurni smo, da se iznenadite kada čujete da postoje. Dakle, kako stara izreka kaže, upoznaj svoj grad, da bi ga više voleo.

 

malesko_brdo

Foto: Novosti

Maleško brdo.

Neobično miran kraj, ako uzmemo u obzir da se nalazi između regionalnog auto puta, Autokomande i Partizanovog stadiona. Čine ga male uličice, a nadvija se nad prometnom petljom Mostar.

 

lekino_brdo

Foto: nadjidom.com

Lekino brdo.

Nalazi se iznad naselja Dušanovac, a smatra se administrativnim centrom prostrane opštine Voždovac. Drugo ime za ovo brdo je i “Pašino” brdo, a meštani ga iz milošte zovu “Ulična galerija”, zbog mnogih murala i portreta, koji su iscrtani po fasadama.

 

kalemegdan_brdo

Foto: bgd2life.blogspot.com

Kalemegdan.

Osim toga što je jedna od najznačajnijih istorijsko kulturnih tačaka Beograda, a i cele Srbije, takođe je i najveći i jedan od najlepših beogradskih parkova. Turci su ga nazivali “Fićir bajir”, što u prevodu znači “breg za razmišljanje”.

 

banovo_brdo

Foto: Kurir

Banovo brdo.

Ime je dobilo po Matiji Banu, političaru iz Dubrovnika, koji je živeo u ovom delu grada, sredinom XIX veka. Predmeti koji su pronađeni tokom arheoloških istraživanja, ukazuju na to da je Banovo brdo, bilo dom naroda koji su naseljavali ovaj kraj još pre oko 10.000 godina.

 

dedinje

Foto: Sve Vesti

Dedinje.

Rezidencijalno naselje u Beogradu, u kome su lokalizovana sedišta ambasada, stranih predstavništava, kao i brojne vile poznatih ličnosti. Takođe, ovo je i najšumovitiji deo grada, u kome se nalazi i dvorski kompleks kraljevske porodice Karađorđević.

 

labudovo_brdo

Foto: realitica.com

Labudovo brdo.

Naselje je počelo da se razvija tek 60-ih godina prošlog veka, a o nastanku imena postoje brojne tvrdnje. Tako, dok jedni misled a je ime dobilo po labudovima koji su naseljavali ovaj kraj, drugi misle da su grupe zgrada, koje se prepoznaju kao “crvene, zelene, žute i plave” metafora labudova koji su boravili ovde u grupama.

 

petlovo_brdo

Foto: aurora.ekof.bg.ac.rs

Petlovo brdo.

Kako tvrdezvanični podaci, visina ovog brda je 205 metara, a prepoznatljivo je po, takozvanim, “plavim” soliterima. Ovaj deo grada, najbolje je ostao upamćen po seriji “Policajac sa Petlovog brda”, koja je snimana upravo ovde, a bila je aktuelna 90-ih godina.

 

kanarevo_brdo

Foto: Nadjidom.com

Kanarevo brdo.

Do pre II Svetskog rata, ovo brdo je bilo u privatnom vlasništvu. Naime, ovaj deo grada pripadao je izvesnom Đorđu Kanari, koji je bio rentijer. U početku se zvalo Goljino brdo jer je bilo nenastanjeno. Nakon rata naselje je nacionalizovano, porušeno i započela je urbanizacija ovog dela Beograda.

 

julino_brdo

Foto: Mapio.net

Julino brdo.

Visoko 125 metara, naziv je dobilo po hrabroj i buntovnoj baka Juli, heroju I srpskog ustanka. Pomagavši ustanicima da se zaštite od nadirućih Turaka, Jula se dosetila da zapale velike izvađene panjeve, ted a buktinje otkotrljaju nizbrdo, kako bi zbunili i uplašili Turke. U doba kada je sazidano, u periodu 70-ih godina prošlog veka, predstavljalo je urbanističku prekretnicu.

 

zvezdara

Foto: Mapio.net

Zvezdarsko brdo.

Zvezdara, brdovito naselje koje je u XIX veku predstavljalo udaljeni deo grada, a danas predstavlja jednu od centralnih gradskih opština, je nekada nosila ime Veliki Vračar. Ime je dobila po opservatoriji koja je podignuta u prirodnom okruženju Zvezdarske šume, davne 1887. godine.

Naslovna fotografija: en.wikipedia.org