Rimski bog erotske ljubavi, koji se po negde još naziva i Amor. Pandam u grčkoj mitologiji mu je Eros, koji takođe simbolizuje ljubav i strast. Na samo pominjanje njegovog imena, u glavi nam je slika razigranog deteta sa loknama, anđeoskim krilima, lukom i strelom. Ovaj nemirni dečak je, kako kaže mitologija, pratilac Venere, boginje ljubavi i plodnosti. Smatra se sinom Merkura i Venere, ili Merkura i Dijane, a možda i Venere od Marsa. Šta je od toga tačno, proverite u zanimljivom nastavku.

 

primordijalno_bice

Jedan od prvih koji je pomenuo Amora, odnosno Kupidona, 700. godine, pre nove ere, bio je Hesiod, starogrčki pesnik, koji ga je opisao kao –primordijalno- biće, koje je nastalo iz svetskog jajeta.

 

afrodita

Tokom vremena priče o Kupidonovom poreklu su varirale u mnoštvo mitova, koji su ga predstavljali kao sina Afrodite i Aresa, Zefira i Iride, a neki su čak tvrdili da je direktni potomak Afrodite i Zevsa.

 

eros

Grčka mitologija ga poznaje kao Erosa, gde je takođe predstavljen kao bog erotske ljubavi i zavodništva.

 

loknavi_decko

Likovno je predstavljen kao duhom nemirni i vragolasti dečko sa krilima i zlatastim uvojcima, koji uglavnom prati Veneru. Njegove strele pobuđuju ljubavnu požudu kod onih koje pogodi, ali imao je i one strele čiji je vrh imao moć da odvrati ljude od onih koji su u njih bili zaljubljeni.

 

besmrtan

Foto: stmuhistorymedia.org

Poezije različitih perioda predstavljale su Kupidona kao besmrtnika koji je bio veoma zgodan i privlačan, podjednako ljudima i bogovima, međutim popularna kultura ga prepoznaje rado kao dečaka nestaška.

 

apolon_i_dafne

Postoji legenda koja kaže da je, svoje zabave radi, ispalio zlatnu strelu u Apolonovo srce, koji je nakon toga obnevideo od ljubavi prema nimfi po imenu Dafne, da bi odmah zatim ispalio otrovnu strelu u Dafnino srce, posle koje joj je Apolon bio potpuno neprivlačan.

 

zevs_blagosiljao

Jedan od brojnih mitova objašnjava se kako je Kupidonova majka Afrodita postala jako ljubomorna na jednu smrtnicu poi menu Psiha, jer su joj zbog njene lepote, ljudi odavali počast, a Afroditu su polako počeli da zaboravljaju. Ne mogavši to više da trpi, ona je zapovedila Kupidonu da je pogodi strelom, koja će garantovati da će se lepa Psiha zaljubiti u najgoreg čoveka na svetu.

 

kupidon_i_psiha

Kupidon je bez pogovora pošao, ali umesto da posluša majku, kada je video Psihu, istog časa se zaljubio u nju, te odlučio da je ipak sačuva za sebe. Kada je vetrom nošena, stigla na cvetno polje, ugledala je pravi mali raj oko sebe i prelepu palatu, koja se kupala u raskoši. Noću, kada bi odlazila na spavanje, osećala je svog nevidljivog muža kraj sebe, koji bi isčezavao pre prvih jutarnjih zraka. Bio je tto Kupidon, koji se krio pod velom noći, kako niko ne bi saznao da nije poslušao majku.

 

zavoleo_je

Psiha je jedne noći izrazila želju da vidi sestre, te joj je Kupidon ispunio želju, ali ju je upozorio da ne sluša savete zavidnih sestara. Kako nisu mogle da istrpenjenu sreću i bogatstvo, ubedile su je da će roditi čudovište, ako u sred noći lampom ne osvetli svog muža, što je i uradila.

 

svadba_psihe_i_kupidona

Kupidon je najpre pobegao od nje, što je uslovilo Psihinu veliku patnju i lutanje njene nemirne duše, ali posle mnogo iskušenja, ipak su se ponovo sastali. Kao poklon od bogova Psiha je dobila besmrtnost i primljena je na nebesa pa od tada ona i Kupidon žive u velikoj ljubavi.

Naslovna fotografija: HD Wallpapers