Ovi večito pospani i usporeni gmizavci, gde god da pođu, nose svoju kuću sa sobom, za svaki slučaj. Žive i po 100-tinu godina i gledaju svoja posla. Trenutno postoji čak 300 različitih vrsta, od čega samo 7 morskih. Borave na Zemlji već 215 miliona godina, što ih zasigurno čini starosedeocima. Osim na polarnim kapama, rasprostranjene su u svim klimatskim zonama .

komunikacija

Foto: turtlehospital.org

 

Bebe pojedinih vrsta pronađu način da međusobno komuniciraju još dok su u opni u gnezdu, pa zato i ne iznenađuje duboka međusobna povezanost tokom života. Pod vodom komuniciraju ispuštajući niskofrekventne glasove. 

 

50_kostiju

Foto: wittyfeed.com

Bez obzira što na prvi pogled deluje kao neprobojni štit iz jednog dela, kornjačin oklop sagrađen je od čak 50 različitih kostiju i koščica.

 

oklop

Foto: welcomewildlife.com

Za razliku od drugih oklopnjaka, koji se tokom svog životnog veka -presvlače- i po nekoliko puta, kornjačin oklop raste sa njom i ona ga nikada ne napušta.

 

svemir

Foto: Pinterest

Na spisku svemirskih putnika iz životinjskog sveta našle su se i dve kornjače, koje su na daleki put krenule 1968. godine, kao prva živa bića koja su kročila van Zemljine orbite.

 

nemaju_glas

Foto: Pinterest

One nemaju glasne žice, već komuniciraju zvukovima koje proizvode izbacujući vazduh iz pluća.

 

dise_na_istu_rupu

Foto: blogs.scientificamerican.com

Polni organ kod ženke smešten je u šupljini ispod repa. Ono što privlači pažnju jeste i činjenica da kornjače takođe preko tog otvora mogu i disati.

 

najstarija

Foto: twistedsifter.com

Najstarija kornjača na svetu danas ima 183 godine, a živi na ostrvu Sveta Helena.

brze

Foto: Pinterest

Jedna od najvećih zabluda je da su ove ljupke životinje spore.  S obzirom da su biljojedi, ne moraju da jure za hranom, a predatori ih zaobilaze zbog oklopa koji ih štiti, ali umeju da budu iznenađujuće brze u slučaju nekih nepredviđenih okolnosti.

 

sa_galapagosa

Foto: youtube

Dok veličina većine vrsta varira od 10 do 30 santimetra, tu su i poznate kornjače sa Galapagosa, pa i Sejšela, čija dušina oklopa može da dostigne i 1 metar.

 

dobro_vide

Foto: amazfacts.com

Čulo vida i mirisa su im glavna oružja. U stanju su da raspoznaju daleko veći spektar boja nego što je to u stanju ljudsko oko. Za razliku od ova dva čula, sluh im je izraženo slab, ali zato dobro osećaju vibracije koje dolaze do njih. (Foto: Amazing Facts)

Naslovna fotografija: WallpaperSafari