Magičnu kocku uvek možemo nazvati jednostavno „igračkom“, ali ona je ustvari sve samo ne prosta zanimacija, jer za slaganje ta 54 kvadratića, tako da svaka stranica bude jednoobrazne boje, pravi je mentalni podvig. Dok je vrtite u nadi da ćete je dovesti u idealno stanje, možete saznati neke baš zanimljive podatke koji su vezani za samu kocku, kao i njenog konstruktora. Želimo vam dobru zabavu!

 

Foto: mintpedia.com

Foto: mintpedia.com

Kada ju je Erno Rubik, mađarski vajar i arhitekta konstruisao, uradio je to 1974. godine sa namerom da svojim studentima pojednostavi razumevanje predmeta u 3D projekciji. Takođe, imao je nameru da tom kockom reši dilemu kako napraviti predmet koji se sastoji iz pokretljivih delova, aa da se pri tom isti ne raspadne.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Ova kocka sastoji se od 6 stranica, od kojih je svaka druge boje, a uglavnom: crvene, plave, bele, žute, narandžaste i zelene boje. U sredini predmeta nalazi se mali pokretni mehanizam koji drži sve kockice na okupu i dozvoljava im da se okreću nezavisno jedna od druge. Jednom kada pokrenete segmente kocke, trebaće vam podosta vremena da je vratite u prvobitan, složen, oblik.

 

Foto: cgtn.com

Foto: cgtn.com

Genijalnost ove kocke leži u činjenici da bez obzira na samu kompleksnost predmeta, nikakvo dodatno objašnjenje nije potrebno. Jednom kada je uzmete u ruku, instinktivno ćete pokušavati da pronađete način da je rešite.

 

Foto: magic925.com

Foto: magic925.com

Ako mislite da je konstruktoru bilo lako da reši svoju sopstvenu zagonetku – varate se. Bilo mu je potrebno više od mesec dana da dovede kocku u red sam, bez ičije pomoći.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Rubikova kocka ima potencijalno tačno 43.252.003.274.489.856.000 mogućih rešenja.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Moguće ju je rešiti i zatvorenih očiju, bez provirivanja i to za svega 28,8 sekundi!Jeste li probali? Mi se ne uduđujemo!kristalna rubikova kocka

najskuplja rubikova kocka

 

Foto: worldstopmost.com

Foto: worldstopmost.com

Najskuplja Rubikova kocka izrađena je 1995. godine, pod nazivom “kockasto remek delo”. Spravljena je u prirodnoj veličini i potpuno funkcionalna za slaganje. Sastoji se od 22,5 karata ametista, 34 karata rubina, i 34 karata smaragda, koji su ukomponovani u 18-okaratno zlato. Vrednost ove kocke iznosi oko 1,5 miliona američkih dolara.  

 

Foto: qz.com

Foto: qz.com

“Ako ste radoznali, nailazićete na zagonetke, a ako ste uporni, rešavaćete ih”, rekao je jednom prilikom Erne Rubik.

 

Foto: laughingsquid.com

Foto: laughingsquid.com

Svetski rekord u brzom rešavanju Rubikove kocke iznosi 4.7 sekundi.

Naslovna fotografija: WallpapersCraft