U nizu zanimljivih tema kojima se svakodnevno bavimo, nismo zaboravili da ostavimo malo vremena i prostora za zanimljivosti kojima je naš svet prepun, a na koje smo vas navikli. Da se dobrih navika ne treba odricati, dokaz su ovih novih 10 zanimljivoti zbog kojih smo morali brzinski da proputujemo po svetu. Koji narod i zašto izbegava da jede sir, koja kombinacija cifara je najčešća kao PIN kod, a koji predator jedini na svetu može da ulovi grizlija, saznajte u produžetku.

 

Foto: dezeen.com

Foto: dezeen.com

U gradu koji nikada ne spava, u Njujorku (New York), živeti na visini, privilegija je izuzetno bogatih ljudi, pa prema tome u neboderima, na visini većoj od 243 metara živi svega 40 ljudi.

 

Foto: ancient-origins.net

Foto: ancient-origins.net

U najpoznatijoj borilačkoj areni na svetu, u kolosalnom rimskom Koloseumu u doba neprikosnovenog Starog Rima, borbe među ženama su uvek bivale najavljivane kao poseban događaj, jer su bile izuzetno retke.

 

Foto: catatan-harian-auni.blogspot.rs

Foto: catatan-harian-auni.blogspot.rs

Ženski jezik ima čak nekoliko puta više receptora za ukus koji su smešteni na jeziku nego što ima muški.

 

Foto: reddit.com

Foto: reddit.com

U glavnom gradu Holandije, Amsterdamu, ako poželite da stignete sa jednog dela grada u drugi, moćićete da iskoristite između ostalog i 1.281 most, koji ovaj grad ima!

 

Foto: spacesafetymagazine.com

Foto: spacesafetymagazine.com

Jedno od pravila koje su astronauti dužni da ispoštuju svakako je i ono da ne smeju da jedu pasulj izvesno vreme pre odlaska u svemir, jer gasovi koje ova hrana proizvodi mogu ozbiljno da oštete zaštitna odela koja se nose u kosmosu.

 

Foto: steptohealth.com

Foto: steptohealth.com

Ako vam je smešno, ili pak neukusno što bake i deke jedu beli luk kako bi bili zdravi, razmislite ponovo, jer beli luk u sebi ima prirodna svojstva koja deluju na bakterije čak ni kada antibiotici to ne mogu.

 

Foto: reddit.com

Foto: reddit.com

Ukoliko za svoj PIN kod izaberete kombinaciju cifara 1234, bilo bi dobro da znate da isti ovaj kod koristi oko 10% od ukupne svetske populacije.

 

Foto: theconversation.com

Foto: theconversation.com

Kako bi ulovili svoj plen, neke vrste paukova su razvili strategiju po kojoj se ponašaju kao mravi, tako što prednje noge podignu i pretvaraju se da su im to antene, sve dok ne dođu u neposrednu blizinu iz koje mogu da ih love.

 

Foto: scmp.com

Foto: scmp.com

Većina Kineza izbegava ili slabo konzumira sir, jer ga smatra hranom za divljake.

 

Foto: quora.com

Foto: quora.com

Tigar je jedini predator na svetu koji je u stanju da ulovi velikog mrkog medveda da bi ga pojeo.

Naslovna fotografija: themarysue.com