Kada govorimo o Volfgangu Amadeusu Mocartu, nije dovoljno reći samo da je bio veliki talenat i da je ostavio neizbrisiv trag u klasičnoj muzici. Govorimo o nekome, ko je sa samo  četiri godine već svirao klavir, a sa pet je počeo da komponuje. Imao je neverovatan talenat da upamti melodije, od kojih je kasnije pravio sopstvena remek dela. Njegov opus obuhvata gotovo 600 kompozicija koje je napisao tokom svog 35-ogodišnjeg života.

 

voleo_zivotinje

Foto: horsechannel.com

Gajio je veliku ljubav prema životinjama, pa su mu tokom životinja ljubimci bili psi, kanarinac, čvorak, a imao je i svog konja koga je mnogo voleo.

volfi

Foto: onedio.co

 Njegov nadimak bio je „Volfi“ (Wolfie). Puno ime mu je bilo Johanes Krisostomus Volfgangus Teofilus Mocart (Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theopfilus Mozart).

 

historical-drawing-19th-century-wolfgang-amadeus-mozart-1756-1791-CN9PC8

Foto: c7.alamy.com

Jedan od njegovih najpoznatijih objašnjenja same muzike glasi: „Muzika nije ono što se prepoznaje u notama, nego u tišini između nota“. Tvrdi se da je „pisao muziku“ pre nego što je naučio da piše reči.

 

amadeus

Foto: Znanje.org

Njegovo srednje ime, Teofilus, u prevodu sa grčkog jezika, znači –onaj koga Bog voli-. Međutim, on je više voleo da koristi latinski prevod iste reči, Amadeus.

 

mozart19

Foto: madamepickwickartblog.com

Putovao je vrlo često. Od ukupno 35 godina, koliko je živeo, čak 14 je proveo van svog doma.

vunderkindi

Foto: smithsonianmag.com

Bio je vrlo blizak sa svojom sestrom koja ga je vrlo često pratila na nastupima, jer je i sama bila talentovana, neki kažu skoro kao  i on. Na turnejama su nastupali kao „vunderkindi“, a još kao deca su osmislili svoj tajni jezik, na kome su pričali i koji su razumeli samo njih dvoje.

 

grobno_mesto

Foto: Pinterest

Zvuči možda neverovatno, ali niko sa sigurnošću ne može da potvrdi gde se nalazi Mocartovo grobno mesto. Sahranjen je na mestu koje nije obeleženo, a osim što je izostao spomenik, takođe nije sprovedena ni ceremonijalna služba.

 

12751253_1543845145913091_1372606955_n

Njegov otac, Leopold, opisao je rođenje svog sina kao pravo Božije čudo, jer mu je po rođenju delovao suviše mali i krhke konstitucije da bi preživeo. Bio je najmlađe od sedmoro dece koje su dobili njegovi roditelji, međutim, preživeli su samo on i njegova sestra Marija Ana (Maria Anna).

 

umro_siromasan

Iako bi se moglo reći da je zarađivao pozamašne svote novca  na svojim nastupima, raskalašne i skupe navike koje je imao, kao i strast prema kockanju dovele su dotle da svoje poslednje dane dočeka u bedi.

 

mozart

Jedini učitelj koga je ikada imao bio je njegov otac, koji ga je pored muzike podučavao i ostalim akademskim predmetima. Prva Mocartova simfonija koju je komponovao, nastala je kada je imao samo osam godina.

Naslovna fotografija: Cultura Colectiva