Pa, na posletku, svet i jeste jedno veliko čudno mesto, prepuno čudnovatih informacija, nad kojima i te kako možemo da se zamislimo. To su uglavnom one stvari, na koje kad mislimo se uglavnom zakači bar još 10 srodnih misli. A ponekad su to i one zbog kojih ne spavamo celu noć, jer radoznalost pobedi san. Ovom prilikom smo spremili baš takvih 10, za razmišljanje…

 

oci_nos_1

Foto: drtavel.com

Koliko god da nam se čini suprotno, svojim očima vidimo sopstveni nos. Deluje nevidljiv, jer ga naš mozak prosto filtrira iz vidnog polj, kako bi bilo jasnije.

 

kako_mozak_funkcionise

Foto: Wallpapers Craft

Ono što je najinteresantnije vezano za ljudski mozak, jeste da ljudski mozak još uvek nema tačne odgovore na pitanja kako zapravo ljudski mozak funkcioniše?

 

lakat

Foto: youtube

Pokušajte da vrhom jezika dohvatite svoj lakat. Blizu ste? Verovatno, ali koliko god da ste elastični, teško da ćete to ikada uspeti.

 

menjaju_se_atomi

Foto: Quora

U roku od samo jedne kalendarske godine, 98% atoma iz našeg tela se zameni novim. Što znači da je velika zabluda onog ko nas sretne par godina posle i kaže: „Ništa se nisi promenio!“

 

zvuk_kroz_celik

Foto: gridclub.com

Čovek je u stanju da putuje kroz vazduh, ali ne kroz čelik, dok zvuk 15 puta brže putuje kroz čelik nego li kroz vazduh.

 

14_dana

Foto: easyhealthoptions.com

Naš stomak tako funkcioniše da, ukoliko u roku od 14 dana ne uspe da obnovi sluzni omotač, počinje sam sebe da nagriza i vari.

 

milioner

Foto: WallpaperUP

Ako bi neko izabrao čoveka iz bilo koje zemlje i plaćao mu po jednu nominalu valute u kojoj živi (Indija – 1 rupi, Rusija – 1 rublja, Amerika – 1 dolar…) za svaku sekundu života koji preživi, čovek bi za samo 11 dana postao milioner jer 11 dana ima tačno milion sekundi. Ipak, da bi postao milijarder, bilo bi mu potrebno da dočeka 31-vu godinu života, jer 31 godina broji ravno milijardu sekundi.

 

vreme

Foto: Pinterest

Vremenski razmak između najvećeg mesoždera koji je ikada postojao, Tiranosaurus Reksa, do Stegosaurusa, dobroćudnog biljojeda, veći je nego između Tiranosaurus Rexa i čoveka.

 

realni_brojevi

Foto: ted.com

Da li znate koliko realnih brojeva se nalazi između 0 i 1? Bukvalno beskonačan broj realnih brojeva stoji između 0 i 1. Pa nije ni čudo što većina nas ne voli matematiku.

 

kroz_atomski_gas

Foto: jila.colorado.edu

Svetlost ne putuje baš uvek brzinom svetlosti. Najsporija brzina svetlosti iznosi 17 metara po sekundi i zabeležena je prilikom kretanja kroz ultra hladni atomski gas.

Naslovne fotografije: Wallpaper Awesome