Koliko puta ste gledali u filmovima kako, uglavnom negativci, tonu u živom pesku, koji ih guta munjevitom brzinom? Ili glavnog glumca koji ulaže nadljudski napor da bi iz istog jedva izašao? Istini na volju, ako vam se i dogodi da se nađete na ovom nestabilnom tlu, neće vam se dogoditi ništa dramatično, ni izbliza. Nikakva misterija ne krije se ispod površine, a evo o čemu se zaprao radi.

 

svuda_po_svetu_1

Foto: gimpusers.com

Živi pesak nije karakteristična pojava za neki konkretni region u svetu. Može se pojaviti svuda gde se stvore odgovarajuči uslovi.

 

ne_tone_se_2

Foto: reedaboutleadership.wordpress.com

Obično se kaže da onaj koji upadne u ovaj pesak – tone. To baš nije potpuno tačno, više bi se moglo reči da može da utone, pretežno do kolena ili da pluta.

 

problem_3

Foto: YouTube

Problem nastaje, jer, jednom kada osoba upadne u jamu sa ovim peskom, teško može sama da izađe, jer nema na šta da se osloni, jer nigde oko sebe nema čvrsto tlo, pa dok pokušava da izvuče jednu nogu, druga će više tonuti.

kvarcni_pesak

Foto: carloag.ch

 

Pretežno se pojavljuje u delovima sveta gde postoji kvarcni pesak u prirodi, jer su zrnca peska savršeno okrugla, pa kad se pomeša sa vodom, svako zrno dobije nešto poput vodenog omotača, pa je svako trenje nemoguće.

 

borba_ne_pomaze

Foto: toptenz.net

Borba i ritanje u živom pesku neće ni malo pomoći, naprotiv, samo bi se zaglibili dodatno.

 

zivi_pesak_kuca

Foto: premeditatedleftovers.com

Inače eksperimenta radi, živi pesak možemo napraviti i kod kuće, sve što je potrebno je čaša sa vodom i malo peska. Prvo se sipa pesak, zatim malo vode i to se sve promeša. Na prvi pogled, mešavina će delovati solidno, ali ako gurnete prst ili neki štapić, on će bez napora prodreti.

 

potok_u_prolece

Foto: unmuseum.org

Kada pesak prekriva neki potok, na primer u proleće, pritisak odozgo ne dopušta peščanoj masi da se slegne.

 

plutanje_pesak

Foto: wikiHow

Svako može sam da se izvuče, samo uz malo taktike, ako telo pluta, a zatim blagim i sporim pokretima otpliva prema čvrstom tlu.

 

obale

Foto: nature.desktopnexus.com

Dugotrajne oaze, da tako kažemo, mogu se naći uglavnom na rečnim ili morskim obalama. Jezerca sa rastresitim peskom stvaraju se svuda gde se pesak natopi tekućom vodom.

 

poslednje

Foto: clockoutclickin.typepad.com

Ova pojava nastake kada pesak „oživi“, odnosno pojavi se aktivnost kada se pritisak vode ispod peska izjednači sa njegovom težinom, ili je čak i premaši.