Italija. Prva asocijacija je naravno „Dolce Vita“, a onda ne možemo, a da ne pomislimo na San Remo, picu, gondole, operu, venecijanske maske ili neke od najvećih političkih skandala. Po mnogima, najlepša zemlja Evrope. Po nama, biser među biserima, dovoljno dobra da prvom prilikom započnemo neponovljivu avanturu, koju ova lepotica može da nam priredi.

 

Gradovi_i_pejzaži

Najlepši gradovi i pejzaži.

Bilo da su turistički manje ili više posećeni, svi delovi Italije su podjednako atraktivni. Venecija, grad koji tone, Firenca, Milano, Napulj, te Palermo i Sirakuza smešteni na prelepoj Siciliji i naravno, večiti grad, Rim. Svaki na svoj način, neponovljiv i jedinstven, kao i oblasti Toskana, Sardinija i Veneto. Tu su i gotovo neverovatni Alpi i Apenini. Opasni Vezuv i Etna neprestano izazivaju strahopoštovanje i divljenje. (Foto: www.traveldesign.rs)

 Italija_hrana_i_vino

Hrana i vino.

Italijanska kuhinja obiluje mirisima i začinima. Italijani imaju uglavnom dva obroka, ručak i večeru, dok “doručkuju” kapućino sa mlekom ili espreso. Maslinovo ulje, riba i paradajz su neizostavni sastojci raznih specijaliteta, čiji se spektar ponude razlikuje po godišnjim dobima. Nikako ne možemo zaobići popularnu picu, lazanje, a ni tiramisu. Najznačajnija vinska regija u Italiji je Pijemont, odakle dolaze neka od najkvalitetnijih vina na svetu. (Foto: www.minikes.rs)

 Luciano_Pavarotti

Poznate ličnosti.

Od slavnog Gaja Julija Cezara, preko Leonarda da Vinčija, Nikole Makijavelija i Mikelanđela Buonarotija, do Lučijana Pavarotija, Marije Gracije Kučinote, Erosa Ramacotija i Silvija Berluskonija. U red slavnih možemo da svrstamo i kompozitora Đuzepea Verdija, naučnika Galilea Galileja, glumicu Moniku Beluči, motociklistu Valentina Rosija, pisca Umberta Eka, modnog kreatora Đorđa Armanija… Fascinantan niz, koji nema kraja.

(Foto: www.informador.com.mx)

 Italijanska_siesta

Običaji…

Među najpoznatijim običajima je svakako “siesta na italijanski način”, koja se u Italiji zove “pisolino” ili “riposo”, doba kada se odmara posle ručka, traje od 17 do 19 časova i strogo se poštuje. Drugi običaj, koristan da se sa njim upoznamo, jeste da se u Italiji nikada damama ne poklanjaju hrizanteme, jer ih Italijani smatraju cvećem za pokojne.

(Foto: www.firenzelodging.it)

 Italija_istorija_i_kultura

Istorija i kultura.

Bogata kulturno-istorijska tradicija Italije je nešto što nas podseća na svakom koraku od kako stupimo na tlo ove zemlje. Od Rimskog carstva pa do danas, brojni slikari, pisci, vajari i državnici, postavili su i utvrdili jednu od vodećih uloga u podizanju stubova na kojima počiva čitava kulturno-istorijska baština današnje Evrope. (Foto: www.citytravel.rs)

 Sorbona

Čuveno obrazovanje.

Gotovo svaki veći grad u Italiji ima svoj univerzitet, vekovne tradicije i neospornog kvaliteta. Valja znati da je u Italiji zastupljen sistem obrazovanja “Montesori”, koji podrazumeva optimalan način rada sa decom, od rođenja do 24. godine.

(Foto: kakonamaster.com)

Italijanski_jezik

Jezik. Za italijanski jezik možemo reći da je “lako pitak”, kao i drugi romanski jezici, melodičan je, a ujedno je i peti jezik po važnosti u svetu. (Foto: play.google.com)

Italija_moda

Ljubav i moda.

Frančesko Petrarka i Laura de Noves. Dante Aligijeri i Beatriče Portinari. Oni su dokaz da je ljubav u Italiji nešto zaista posebno. Đorđo Armani. Laura Bjađoti. Roko Baroko. Ćezare Paćoti. Uz njih, svet je otkrio nove dimenzije mode, glamura i ekstravagancije. (Foto: stil.kurir.rs)

Italija_ostrva

Ostrva.

Sicilija, Sardinija i Elba. Po mitologiji upravo je Sicilija postojbina kiklopa (gorostas sa jednim okom), a ovo ostrvo poznato je i po čuvenoj “omerti”, kodeksu ćutanja koji i dan danas strogo poštuju mafijaške porodice sa Sicilije. Sardinija ima status autonomne pokrajine i jedna je od nerazvijenijih regija Italije. Elba je udaljena od francuske Korzike samo 50 km.

(Foto:jessvactions.weebly.com)

Italija_umetnost_i_arhitektura

Umetnost i arhitektura.

Između ostalog, “Duomo di Milano”, čudo italijanske arhitekture, koje u potpunosti opisuje nivo i snagu kulture, istorije i tradicije ove zemlje, baš kao i “Cappella Sistina” u Vatikanu.

(Foto: hr.tubgit.com)

Izvor uvodna foto: venetianmaskscollections.wordpress.com