Da, govorimo o umetniku koji je definitivno obeležio vreme u kojem je živeo i stvarao, a iza sebe je ostavio neizbrisiv trag u umetnosti, kao jedan od najvećih slikara svih vremena. Jedina stvar koje se bojao, bila je smrt i zato je i u poznijem periodu svog života radio energijom mladića. Jedan je od začetnika likovnog pravca pod nazivom kubizam i sugestivni ekspresionizam, a statistika kazuje da je Pablo Pikaso (Pablo Picasso) umetnik čija dela su do sada najviše puta bivala ukradena – čak 1147.

 

pikaso_u_luvru

Foto: Daily Kos

Jedini je umetnik na svetu, kome je za svog života, a povodom proslave njegovog 90-og rođendana, priređena izložba u čast, i to u svetski poznatom pariškom Luvru. Rođen je 25. oktobra 1881. godine.

 

pikasov_rad

Foto: Inexhibit

Ginisova knjiga rekorda, zabeležila je 100.000 grafika, 300 skulptura, 13.500 slika i čak 34.000 ilustracija. Ove impozantne brojke govore o neverovatnoj inspiraciji, talentu i volji za stvaranjem koju je ovaj čovek posedovao.

 

puno_ime

Foto: TiDiFlight

Njegovo puno ime glasi: Pablo Dijego Hoze Francisko de Paula Huan Nepomuseno Marija de los Remedijos Siprijano de la Santisima Trinidad Martir Patrisio Kilto Ruiz i Pikaso (Pablo Diego Jose Francisco de Paula Juan Nepomuceno Maria de los Remedios Cipriano de la Santisima Trinidad Clito Ruiz y Picasso). Njegovo dugačko ime sadrži imena nekih svetaca i njegovih rođaka.

 

prvu_sliku_naslikao_sa_9_godina

Foto: Pinterest

Svoju prvu sliku naslikao je sa samo 9 godina, a prvu izložbu imao je sa 13 godina. Podrška porodice, a pogotovo oca umetnika, nije izostala, već je upravo na njoj izgradio temelje svoje nedostižne karijere. Interesantno je dopuniti, da mu je prva reč upravo bila – olovka.

 

pikaso_i_mona_liza

Foto: Messy Nessy Chic

Svet umetnosti dobro je upamtio 02. avgust 1911. godine kada je Da Vinčijeva Mona Liza ukradena iz Luvra. Ponudivši novčanu nagradu, svakome ko ima ikakvu informaciju o ukradenoj dragocenosti, francuskim novinama se javio čovek, koji je tvrdio da je ukrao statuu iz muzeja pre nekoliko godina za izvesnog Giljoma Apolinera (Guillaume Apollinaire), koji je kasnije tu statuu prodao Pikasu. Izveden pred sud, Pikaso je objasnio kako nije imao ideju da je ta statua ukradena, te da nema ništa ni sa nestankom Mona Lize i bez obzira što je pravi lopov pronađen, sa Pikasa nikada u potpunosti nije sprana sumnja.

 

dve_supruge_i_cetvoro_dece

Foto: complex.com

Osim u platnu i boji, Pikaso je uživao u boemskom načinu života, a pogotovo u ženama, u kojima je nalazio svoju inspiraciju. Navodi se da je imao dve supruge i četvoro dece, ali nebrojeno mnogo ljubavnica, od kojih mu je tek nekolicina značila. Prema svim tim ženama, njegove emocije su oscilirale od vanserijske nežnosti do iskonske mržnje.

 

rodjen_mrtav

Foto: huffingtonpost.com

Interesantno je napomenuti, da ga je babica, koja je porađala njegovu majku, bebu proglasila mrtvorođenom. Ipak, nije mu bilo suđeno da umre, jer se njegov ujak dosetio da mu iz blizine u lice dune dim od cigarete, što mu je verovatno i spasilo život.

 

majka

Foto: rebeccambender.wordpress.com

U mladosti je vidno bio vezan za majku, što se kasnije tumačilo kao podloga za više nego kompleksne odnose i način na koji je tretirao žene. Jednom prilikom izjavio je, da mu je majka kao detetu rekla sledeće: „Ako budeš bio vojnik, postaćeš general. A ako odlučiš da budeš sveštenik, postaćeš Papa“. Kao komentar na majčine reči dodao je: „Umesto toga, odlučio sam da budem slikar, a postao Pikaso“.

 

citat

Foto: art-sheep.com

„Umetnost je laž, koja nam pomaže da spoznamo istinu“, jedan je od njegovih najpoznatijih citata. Odskočna daska njegove karijere bila je bogata američka kolekcionarka Gertruda Stajn, koja je u velikoj meri u početku finansirala njegov rad, organizovala mu izložbe i uvela ga u visoko društvo. Zanimljivost kaže da mu je kod žena bilo jedino važno da budu niže od njega jer je imao kompleks zbog svoje visine, koja je iznosila svega 163 santimetra.

fransoaz-i-pikaso

Foto: novosti.rs

Njegovi savremenici tvrde da postoji samo jedna žena koja ga je ostavila, a zvala se Fransoaz Žilo, a Pikaso ju je smatrao svojom „ličnom muzom“. Sa njom je dobio sina Kloda i čerku Palomu. Besna i nesrećna zbog Pikasovih avantura i neverstva, ušla je u istoriju kao jedina žena koja je njega napustila (uvek je on prekidao veze), odlazeći sa decom. Tvrdi se da je besni Pikaso vikao dok je odlazila: „Ni jedna žena ne napušta čoveka kao što sam ja! Gde ćeš?!“ Kao rezultat njenog odlaska, Pikaso je osećao veliku ljutinu zbog koje nikad više nije progovorio reč sa njom.

 

Naslovna fotografija: Hivewallpaper.com