Postoje ličnosti koje su svakako zaslužile da masnim slovima budu zabeležene u istoriji. Ipak, o nekim od njih je izuzetno teško pisati, a da pisanije bude objektivno, te da se drži striktno istorijske građe. To su ličnosti koji su poput bolnog ožiljka ostavile trag iza sebe, tako dubok da, koliko god vremena da prođe, sećanje na njih neće izbledeti. Jedna od takvih ličnosti je i on. Posmatran iz bilo kog aspekta, svetu je doneo apokalipsu, razaranje i Holokaust. Da, govorimo o njemu, gospodaru rata, Adolfu Hitleru, koga svet ne može da zaboravi. O svim užasima koje je izazvao i za koje je odgovoran ovja put nećemo pisati, to smo već činili u nekoliko ranijih tekstova. Sada vam predstavljamo 10 (interesantnih) činjenica koje se tiču Adolfa Hitlera.

 

Foto: funnyjunk.com

Foto: funnyjunk.com

Ovu našu priču počećemo gotovo neverovatnim podatkom, koji kaže da je Adolf Hitler imao želju da postane sveštenik kada je bio mlad momak.

 

Foto: dkn.tv

Foto: dkn.tv

Kada je imao 16 godina, zaljubio se u devojku koja je bila čistokrvna Jevrejka koja se zvala Stefani Isak (Stefanie Isak). Pouzdani izvori tvrde da je toliko bio zaljubljen u nju da je planirao da je otme i da pobegnu zajedno negde, te da je pomišljao na samoubistvo kada mu se nije realizovao plan sa Stefani.

 

Foto: greatbeyond.com

Foto: greatbeyond.com

Brkovi po kojima je Hitler bio prepoznatljiv i koji su postali jedan od njegovih zaštitnih znakova, nisu nastali tek tako. Tokom Prvog svetskog rata u jednom incidentu je malo falilo da strada od hemijskog oružja, te su mu nadređeni naložili da obrije dugačke brkove koje je nosio. Kako nije hteo da se odrekne brkova u potpunosti, obrijao ih je po uzoru na onoga koga je mnogo voleo, a to je bio Čarli Čaplin (Charlie Chaplin).  

 

Foto: medium.com

Foto: medium.com

Tokom jedne bitke koja se dogodila 1916. godine, povređen je u donji deo abdomena, prilikom čega je ostao bez jednog testisa. Život mu je spasio jedan lekar nemačkog porekla, koji je kasnije pričao da je Hitler toliko urlao od bolova da se ništa drugo nije čulo. Kada je došao svesti, jedino što je pitao doktora bilo je da li će biti sposoban da ima decu.

 

Foto: allthatsinteresting.com

Foto: allthatsinteresting.com

Najnovija otkrića tvrde da je zadnjih nekoliko godina do smrti, Hitler primao svakog dana koktel od skoro 80 medikamenata, među kojima su bile i kombinacije sedativa. Postoje ozbiljne tvrdnje da je između ostalog bolovao i od Parkinsonove bolesti. Sve ovo navodi na zaključak da je ratom rukovodio pod dejstvom svojih bolesti i lekova koje je primao.

 

Foto: viralnova.com

Foto: viralnova.com

Jedna od najčudnijih činjenica vezanih za ovog čoveka jeste svakako i ta, da je bio zavisan od ukusa čokolade, te da je konzumirao skoro kilogram ovog slatkiša dnevno, uprkos drugačijim savetima lekara. Čak je došao na ideju da pokuša da izvrši atentat na Vinstona Čerčila (Winston Churchill) uz pomoć bombe koja je bila upakovana kao crna čokolada. Ipak, britanski agenti su mu osujetili planove.

 

Foto: newsweek.com

Foto: newsweek.com

Rođen je u austrijskom gradiću Braunau, kao četvrto po redu od ukupno šestoro dece Alojza i Klare Hitler. Od sve dece, preživeli su samo Adolf i njegova sestra Paula.

 

Foto: debate.org

Foto: debate.org

Kada je prestao da želi da bude sveštenik, odlučio je da postane umetnik. U inat ocu, koji je želeo da Adolf postane činovnik, zapostavljao je školu i nije imao sjajne ocene.  

 

Foto: mentalfloss.com

Foto: mentalfloss.com

Ime “Adolf”, znači u prevodu plemeniti vuk. Hitler se ovom činjenicom ponosio, pa je prostorije u kojima je najčešće boravio nazvao “vučije leglo”, a svog omiljenog psa, nemačkog ovčara je zvao, očekivano, Volf.

 

Foto: content.time.com

Foto: content.time.com

Čuveni magazine “Time” ga je 1938. godine proglasio čovekom godine, a takođe nominovan je i za Nobelovu nagradu godinu dana kasnije.

Naslovna fotografija: info-ks.net