Koliko god da se svakodnevno pojavljuju nove i nove aplikacije, dizajnirane da nam olakšaju bukvalno svaki životni segment, ipak, žargonski rečeno, „old school“ je „old school“. Moderne rerne, „fensi“ sudovi, zdravi recepti, ništa to sve ne može da zameni jedan savet koji vam vaša baka može dati u kuhinji. Jer nigde kao kod nje, testo nije bilo meko i vazdušasto, ručkovi sočni a poslastice besprekorne. Možda ste neke od ovih saveta već dobili od svoje bake, ali vas svakako pozivamo da ih ispratite sve do kraja, a zatim i rimenite, što da ne!

 

Foto: novosti.rs

Foto: novosti.rs

Pre nego što počnete da sečete klizavo povrće na dasci, pospite po njoj mali prstohvat soli, kako bi povrće bolje prijanjalo i da ne bi „bežalo“ pod nožem.

 

Foto: rs-lat.sputniknews.com

Foto: rs-lat.sputniknews.com

Kada vam u toku prženja nestane ulja u tiganju, prosto otvorite flašu i dospete? Greška! Nagnite malo tiganj na stranu i u tankom mlazu sipajte tako da ulje klizi niz zid tiganja, suprotno od onoga što pržite, kako bi imalo vremena da se zagreje dok ne dođe do prženog komada.

 

Foto: telegraf.rs

Foto: telegraf.rs

Cedite narandžu i limun ali sok i dalje ostaje unutar voćke? Sledeći put, pre ceđenja uzmite voćku, stavite dlan preko nje i počnite da je blagim stiskanjem valjate napred nazad, jer tada dolazi do smekšavanja i razilaženja pulpe iznutra.

 

Foto: cajeviza.com

Foto: cajeviza.com

Dolaze vam gosti koji obožavaju karfiol i hoćete da se pohvalite jedrim i belim skuvanim povrćem? Ništa lakše, tokom kuvanja, u vodu dodajte malo mleka i malo soli i računajte na čistu belu boju koju će zadržati.

 

Foto: clip.rs

Foto: clip.rs

Tvrdom margarinu za mešanje treba večnost da odmekne dok ga topite? Umesto što čekate, uzmite kocku margarina i izrendajte ga na krupnoj rendi. Otopiće se za tren oka.

 

Foto: stvarukusa.rs

Foto: stvarukusa.rs

Hoćete da pržite ali niste sigurni da je ulje dostiglo željenu temperaturu? Umesto što nasumice ubacujete hranu u ulje, prosto stavite drvenu kašiku. Ukoliko se oko drveta pojave mehurići, znači da je sve spremno za prženje.

 

Foto: zena.blic.rs

Foto: zena.blic.rs

Miris belog luka na prstima? Ne više, ukoliko posle čišćenja belog luka ruke operete pod malzom vode, trljajući ih o kašiku od nerđajućeg čelika.

 

Foto: agrobiz.hr

Foto: agrobiz.hr

Da bi se testo bolje podiglo, ili kolači bolje ispekli, jaja i margarin koji idu u kolač izvadite iz frižidera sat vremena ranije, kako bidobili sobnu temperaturu pre nego što ih iskoristite.

 

Foto: informonutri.wordpress.com

Foto: informonutri.wordpress.com

Vezica bosiljka, jednog od neizbežnih začina, ostaće vam sveža ukoliko je pre, ali i posle korišćenja budete držali u šoljici sa vodom, na sobnoj temperaturi.

 

Foto: jaukuhinji.com

Foto: jaukuhinji.com

Volite supu, ali mislite da vašim supama nešto fali? Umesto da odmah u vodu dodate luk, šargarepu i paradajz najpre malo prodinstajte na puteru, a zatim ga dodajte u supu i na taj način obogatite ukus ovog uvodnog jela.

Naslovna fotografija: pikabu.ru