Istorija ju je upamtila kao jednu od najmoćnijih, ali i najlepših žena. Kada se njeno ime prevede, dobije se „lepotica je stigla“, a ta lepotica je bila mudra majka čak 6 kćeri. Svom suprugu, faraonu Amenhotepu IV, pomogla je u nameri da sprovede versku reformu, te da Egipat postane monoteistički. Oni su verovali u boga Amona, pa su u njegovu čast podigli novu prestonicu. Predstavljamo vam kraljicu, koja i posle 3.000 godina važi za jednu od najlepših žena koja je ikada postojala.

 

nefertitin_nestanak

Foto: ancient-origins.net

Kraljica misteriozno nestaje iz svih drevnih zapisa i prestaje da se pominje 12 godina nakon što je njen muž preuzeo presto. Istoričari daju sledeća objašnjenja: neki tvrde da je umrla od kuge, a neki tvrde da je proglašena za ko-regenta, pa poštujući običaje počela da se oblači kao muškarac. U svakom slučaju, njen nestanak je misterija.

 

ludvig

Foto: alchetron.com

Sve do 1912. godine njena istorija ostaje zaturena u vremenu. Događaj koji je istrgao Nefertiti iz zaborava jeste pronalaženje njene čuvene biste, koja se danas čuva u muzeju u Berlinu. Bistu je otkrio nemački egiptolog Ludvig Borhart (Ludwig Borchardt).

 

nefertitina_moc

Foto: Annoyz View – WordPress.com

Vladala je kao ni jedna kraljica pre, niti posle nje. Narod je obožavao, ali istovremeno i smatrao jeretikom. Noseći u rukama žezlo i mlatilo, proglašena je faraonom i bila je poštovana kao boginja na zemlji. 

 

mumija_nefertiti

Foto: sigmalive.com

Do danas, mumija čuvene Nefertiti nije otkrivena, tek fragmenti njenog nakita i pominjana bista.

 

bez_oka

Foto: Don’t Trust Anything

Postoje i brojne teorije zašto Nefertitina bista nema jedno oko. Od teorija da je oko izgubila za života, preko toga da je bistu načeo zub vremena, pa do toga da se nagađa kako je vajar koji je sačinio bistu, bio smrtno zaljubljen u nju, te pošto ga je ona ignorisala, na ovaj način joj se osvetio, jer je izostavio levo oko.

 

bacena_kletva

Foto: Biography.com

Legenda tvrdi da je na nju bačena kletva od strane nekoga ko je bio jako ljubomoran ili ljut na nju zbog velike moći, bogatstva ali i lepote koja ju je krasila.

 

nefertiti_uredila_brak

Foto: Pinterest

Tvrdi se da je upravo ona odigrala presudnu ulogu u sklapanju braka između njene ćerke Ankesenamone i posinka, velikog faraona Tutankamona. Bila je to taktička odluka kojom je jačala poziciju svoje porodice i svoju ličnu.

 

istorija_predzadnje

Foto: alieninterview.org

Istoričari, u svojim analizama, njen život opisuju sledećim redosledom: devojka iz harema, prelepa nevesta, majka, moćna kraljica, obožavana boginja, faraonka, žrtva.

 

karnak

Foto: livescience.com

Hram u Karnaku, koji je podigla sa svojim mužem, izazivao je podeljene reakcije. Deo stanovništva smatrao je to centrom jeresi, za koji su verovali da Nefertiti i Amenhotep šire, a uporedo je vladalo mišljenje da je upravo ovo hramski kompleks koji može da se opiše kao najspektakularniji hramski kompleks svih vremena.

poslednja_slika

Foto: newsdumper.blogspot.rs

 

Unakažena mumija koja je pronađena, za koju se veruje da je pripadala ovoj kontroverznoj ženi, koju su istovremeno obožavali i mrzeli, ako se dokaže da je zaista njena, mogla bi odgonetnuti mnoga pitanja koja su tokom hiljada godina ostala bez odgovora. Eventualna nasilna smrt bi rasterala maglu oko poslednjeg perioda života ove, pre svega jake i domišljate žene.

Naslovna fotografija: Tech Times