Zemlja. Nepresušni izvor čuda, lepota, neobičnosti i fenomena. Treći po redu -kamen- od Sunca, ne propusti ni jedan dan, a da nas ne podseti, koliko malo znamo o planeti na kojoj živimo. Od malenih gusenica koje žvaću ceo dan jedan listić, pa do gigantskih kitova koji jezde neispitanim okeanskim dubinama i ledenih i toplih mora, kriju se tajne za kojima vredi tragati. Poput neke iznenadne kišice, stiže 10 novih saznanja o našem okruglom domu.

zemlja_sa_meseca

Foto: spinor.info

Da sada, kojim slučajem, sedite na Mesečevoj površini i uživate u prizoru na nebu, primetili biste da Zemlja, baš kao i Mesec, prolazi kroz iste faze, od srpastog oblika, pa do punog kruga.

 

antarktik

Foto: Fungyung.com

Antarktik, -prazan- kontinent, nosi čak 4 -naj- titule na svetu. Istovremeno, on je najvetrovitiji, najhladniji, najsuvlji i kontinent sa najvećom nadmorskom visinom.

 

gravitacija

Foto: vitadosage.890m.com

Najveći deo hladne zemlje javorovog lista ima gravitacionu silu koja na ovom mestu deluje najslabije u odnosu na ostatak planete. Do ovog saznanja, Kanada je došla 60-ih godina XX veka.

 

plodno

Foto: peter-mulroy.squarespace.com

Gde god da se nađemo na popularnoj -kugli-, a da zahvatimo plodne zemlje, u ruci ćemo držati više živih organitama nego što Zemlja ima stanovnika!

 

8_minuta

Foto: ryanmarciniak.com

Kada svetlost sa Sunca krene put Zemlje, potrebno joj je nešto malo više od 8 zemaljskih minuta da stigne do nas, tvrde astronomi.

 

krubera

Foto: Pinterest

Najdublja prirodna jama nalazi se u Gruziji, zove se -Krubera-, a njena dubina iznosi 2.197 metara. Najdublju veštačku jamu na svetu, počeli su da buše Sovjeti 1970. Godine i u kontinuitetu su bušili narednih 14 godina. Dostigli su dubinu od 12.262 metara, što je rekordna dubina ikada izbušena.

 

velicina

Foto: Relfe.com

Ako bismo vam objasnili u brojkama sa nepreglednim nizom nula, koliko je puta Sunce veće od Zemlje, zbunili bismo se i vi, a i mi. Jednostavnije rečeno, da bi se dobilo jedno veliko Sunce, bilo bi potrebno da se sastavi malo manje od 1,5 milion planeta Zemljine veličine.

 

dan

Foto: DELP.xyz

Podatak da dan iznosi ravno 24 jednakih sati je netačan. Našoj planeti je ustvari, po najnovijim proračunima, potrebno 23 sata, 56 minuta i 4 sekunde da bi se okrenula oko sopstvene ose.

 

prasina

Foto: Imgur

Ako ste ponekad pomislili da vam je kuća puna prašine kao da je neko –sipa odozgo-, niste daleko od istine. Svakodnevno, oko 200 tona prašine padne na površinu Zemlje.

 

tunel

Foto: Lucía García

Uz svu naprednu tehnologiju kojom čovečanstvo raspolaže, kada bi uspeli da prokopamo tunel koji bi spojio dve suprotne tačke na Zemlji, putovanje tim hodnikom bi trajalo svega 42 minuta.

Naslovna fotografija: blogs.nvidia.com