Biti dobar glumac, stvar je ponekad prirodnog talenta, a ponekad predanog rada na sebi. Ipak, ima i onih ljudi, koji ne glume ni talentom, ni radom, već srcem. Oni svaki put kada se popnu na scenu ili stupe na filmsko platno, tu i ostave deo sebe, jer njihove uloge, to su njihove maske sa osmesima, iza kojih se ponekad kriju najveće tuge, za koje publika ni nema predstavu da su tu. Robin je bio jedan od onih ljudi koji je svetu pružio najlepši poklon – radost i osmeh, baš kao pravi duh iz lampe. Kažu da je čovek bio veliki samo ako se, nakon što ode, oseti dag a nema. Ako je suditi po tome, Robin Vilijams je onda svakako ostavio prazno mesto koje niko posle njega ne može da popuni. Genie, you are free…

 

Foto: everymantri.com

Foto: everymantri.com

Više od svih ostalih aktivnosti, u slobodno vreme je voleo da se bavi biciklizmom. Bio je veliki prijatelj sa čuvenim biciklistom Lensom Armstrongom (Lance Armstrong), koga je često pratio i na njegovim trkama.

 

Foto: thegraphicslate.com

Foto: thegraphicslate.com

Svi znaju da je Robin Vilijams (Robin Williams) pozajmio glas, ali i karatkter fantastičnom Aladinovom duhu, ali malo ko zna da je on prvobitni lik duha potpuno preradio i od njega napravio jednog od najpopularnijih nacrtanih likova svih vremena. 18 sati je snimao replike, a kada su reditelji čuli, bili su fascinirani sa onim što je Vilijams uradio, a postigao je da izrazi oko 40 različitih tonova glasa tokom snimanja.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Pre nego što je postao profesionalni glumac, bio je ulični komičar, odnosno mimičar i tako je zarađivao za život. Posedovao je manji vinograd u saveznoj državi Kalifornija (California), u kome je rado voleo da se opušta i odmara.

 

Foto: geeksofdoom.com

Foto: geeksofdoom.com

Spremajući se za zahtevnu ulogu u filmu “Gospođa Daubtfajer” (Mrs. Doubtfire), kako bi se što bolje uživeo u ulogu, obukao je kostim koji je nosio u filmu, jer ga je zanimalo da proveri koliko je uverljiv, te tako odeven ušao u “sexy shop”. Razgovarao je tako odeven sa prodavcima i čak pazario nekoliko stvarčica, potpuno zadovoljan jer im je trebalo mnogo vremena dok nisu shvatili da pred njima nije gospođa Daubtfajer.  

 

Foto: tvovermind.com

Foto: tvovermind.com

Jedan je od izuzetno retkih glumaca kome je pošlo za rukom da u istoj nedelji, od premijere dva svoja filma prihoduje čak 100 miliona američkih dolara.

 

Foto: shared.com

Foto: shared.com

Interesantno je da, dok je bio u nižim razredima škole, nekoliko puta je proglašavan za dete koje ima humora, ali nema šanse da uspe u životu.

 

Foto: directorsseries.tumblr.com

Foto: directorsseries.tumblr.com

O tome koliko je dobar čovek i prijatelj bio, svedoči i podatak da je za vreme snimanja “Šindlerove liste” (Schindler’s List) često pozivao reditelja Stivena Spilberga (Steven Spielberg) da mu priča šale i viceve, znajući koliko mu teško pada sumorna radnja filma, koji se odnosio na jezivi Holokaust.

 

Foto: runninginaforest.wordpress.com

Foto: runninginaforest.wordpress.com

Toliko je dobro umeo da improvizuje u hodu, das u scenaristi, znajući da će on glumiti, često ostavljali namerno rupe u scenariju, jer su njegove improvizacije dovodile filmove do prestižnih nagrada.

 

Foto: artistsinnewyorkcity.wordpress.com

Foto: artistsinnewyorkcity.wordpress.com

Na samom početku studija na prestižnom “Džulijardu” (Julliard) rekli su mu da se manje koncentriše na glumu a mnogo više na “stand – up” komediju.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Po sopstvenim rečima, kao dete je bio bucmast i povučen, pa pošto gotovo niko nije hteo da se igra sa njim, on se preselio u sopstveni svet fantazije, u kome je proizvodio glasove i pravio različite face kako bi sam sebe zabavljao, a koji ga je i vinuo među najveće glumačke zvezde.

Naslovna fotografija: NPR