U nepreglednom moru prirode, ako malo dublje zaronimo, bićemo u prilici da vidimo velika čuda. Među tim biserima postoje i oni, bića koja iz nekog razloga imaju i muške i ženske polne organe, koji su funkcionalni istovremeno. Nauka ih je nazvala hermafroditima, a kako oni nastaju, da li je to anomalija ili ne tako čudna pojava, koji prirodni ili neutvrđeni proces dovede do ove pojave, možete saznati u produžetku.

 

Foto: vtichthyology.blogspot.rs

Foto: vtichthyology.blogspot.rs

Hermafroditom se smatra jedinka koja stvara podjednako i muške i ženske polne ćelije. Vremenom, razvile su se brojni prirodni i hirurški mehanizmi razdvajanja polnih funkcija, kako bi se izbegla samooplodnja, što kod pojedinih organizama može da dovede do pojave koja je poznata kao „inbriding (inbreeding) depresija“.

 

Foto: teamjimmyjoe.com

Foto: teamjimmyjoe.com

Inbriding ili „parenje u srodstvu“ je termin koji označava pojavu stvaranja reproduktivne veze između genetički srodnih jedinki. U ovom slučaju, jedan organizam (hermafrodit) u stanju je da oplodi sopstvenu jajnu ćeliju.

 

Foto: carrodetriunfo.blogspot.rs

Foto: carrodetriunfo.blogspot.rs

Naziv hermafrodit je nastao po liku iz grčke mitologije, sinu Hermesa i Afrodite. Legenda kaže da se smrtno zaljubila u njega jedna nimfa, koja ga je povukla za sobom u svoje vode. Gotovo bolesna od te ljubavi, molila je bogove da je stope sa njim i stvore jedno biće. Tako je, prema grčkoj legendi, nastao Hermafrodit.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Ova pojava najrasprostranjenija je među beskičmenjacima koji se svrstavaju u parazite i u velikoj meri im olakšava brzo razmnožavanje.

 

Foto: couch-tuner.info

Foto: couch-tuner.info

Kada govorimo o ovoj pojavi kod ljudi, uglavnom je jedan par organa razvijeniji na račun drugog. Podaci kažu da je danas hermafroditizam zastupljen sa procentom od 1,7 kod ukupne populacije čovečanstva.

 

Foto: theontarion.com

Foto: theontarion.com

Postoje naučni krugovi koji hermafrodite smatraju trećim polom, te na ovu kontraverznu temu pišu brojne naučne radove i teze.

 

Foto: irishexaminer.com

Foto: irishexaminer.com

Procenjeno je da se na tlu Sjedinjenih Američkih Država na 2.000 novorođene dece, rodi i jedno sa muškim i ženskim polnim organima. 

 

Foto: collider.com

Foto: collider.com

Jedno vreme su kolale priče u javnosti da je najpoznatiji hermafrodit Holivuda (Hollywood) talentovana i posebna Džejmi Li Kertis (Jamie Lee Curtis). Protivno glasinama, ona nikada nije potvrdila ovu činjenicu, ali je nije ni opovrgla…

 

Foto: moores.com.au

Foto: moores.com.au

Pošto se reč „hermafrodit“ smatra po malo zastarelom na zapadu, uveden je izraz „interseksualci“. Medicina ih posmatra kao osobe sa poremećajem u seksualnom razvoju.

 

Foto: gizmodo.com

Foto: gizmodo.com

Moderno doba donelo je određene promene u stavu prema ovoj pojavi. Danas je daleko jasnije da nije tek tako prosto odabrati pol koji treba zadržati i da prilikom odluke treba uzeti mnogo faktora u obzir, među kojima su svakako nivo i vrsta hromozoma, psihološka konstitucija, ponašanje i navike, kao i neurološko stanje organizma.

Naslovna fotografija: kunstvensters.com