Izbor za predsednika, bilo gde u svetu da se održava, pravi je jedan poduhvat. Neslućeno velika mašinerija, koju čini fascinantno veliki broj ljudi, od kojih neki imaju vitalni i ključni značaj za kandidata, potonjeg predsednika. Jedan od glavnih šrafova koji održava taj sistem i čini ga funkcionalnim, svakako je buduća Prva dama. Ona je tu da da zamajac i vetar u leđa kada on zaboravi koliko vredi. Tu je da popravi kravatu i rever, da došapne da ga voli. Ona je jedina osoba kojoj njen „veliki dečko“ može da se požali kada ga žuljaju cipele ili mu dojadi rukovanje i govorancija. Neretko, po preuzimanju funkcije, postaje trendseterka, od koje čitava nacija očekuje da je uvek besprekorna u svemu što radi. Mislite da je to lako? Pa, u njenom slučaju potpuno važi izreka da sa povlasticama rastu i odgovornosti. Ako mislite da u 5 popodne njeno radno vreme prestaje, onda ste se silno prevarili, jer ona nikada ne prestaje da bude savetnik, kritičar i prijatelj. Evo nekih zanimljivostima o onima koje su sada, ali i onima koje su nekad bile prve.

 

kraljica_ranija

Foto: queenrania.jo

Supruga jordanskog kralja Abdulaha II, kraljica Ranija, odraz je stila, odmerenoti, šarma, ali i prirodne lepote. Ne odstupa od dostojanstvenog držanja koje priliči jednoj kraljici i moglo bi se reći da je besprekorna Prva dama. Ono što je interesantno jeste da ona gaji posebnu ljubav prema cipelama boje zlata, koje su optočene pravim dijamantima, zbog čega umeju da budu teške i po ola kilograma svaka. No, izgleda da Raniji to ne smeta, jer uživa da ih obuje kad god je adekvatna prilika za to.

 

nensi_regan

Foto: ectac.over-blog.com

Nensi Regan (pravo ime En Frensis Robins – Anne Frances Robbins), bila je supruga 40. po redu američkog predsednika i glumca Ronalda Regana (Ronald Reagan). Osim toga, bila mu je velika podrška i najbliži savetnik. To lepo zvuči, ali malo je poznato da je ona, pre nego što bi posavetovala nešto svog muža, obavežno tražila savet astrologa, kome je slepo verovala.

 

eva_peron

Foto: estafadelcorralito.com.ar

Marija Eva Duarte de Peron (Maria Eva Duarte de Peron), argentinska prva dama, koju je narod obožavao zbog njene neverovatne harizme. Ona i njne suprug imali su jedan od najjačih i najstabilnijih brakova u svetu politike, iz koga su oboje crpili snagu, koja je, na kraju krajeva i promenila Argentinu. Prelepa, pametna i plemenita, za svoje 33 godine koliko je živela, zadala je pravi zadatak kakva treba da bude prva dama, koja nikada ne zaboravlja da je pre svega žena svom muškarcu.

 

mehriban_alieva

Foto: tr.instela.com

Mehriban Alijeva, prva dama Azerbejdžana je svakako kontraverzna i nesvakidašnja ličnost, koja se nije zadovoljila mestom u pozadini. Ona godinama gradi svoju političku karijeru i danas, kao žena od 52 godine i velike lepote, postigla je da bude prvi zamenik svom mužu, predsedniku Azerbejdžana. Neki je nazivaju „kraljicom botoksa“, ali u svakom slučaju nije ličnost koju treba potceniti.

 

misel_obama

Foto: fashionwtf.com

Mišel Obama (Michelle Obama), bivša prva dama Sjedinjenih Američkih Država, ostavila je iza sebe, rekli bismo, dubok trag. Od žene kojoj su savetovali da se uda, rodi decu i sedi kod kuće, preko žene koju su omalovažavali tokom građenja karijere, dospela je do neslućenih visina, na kojima nije zaboravila da porodica zaista jeste osnovna ćelija društva. Neposredna, harizmatična, sveprisutna i snažna, zajedno sa svojim suprugom Barakom, podsetila je svet da boja kože nije važna, već to kakav je neko kao čovek i kakve su mu namere.

jetsun_pema

Foto: pinterest.com

Jetsun Pema, prva dama i kraljica Butana je jedna od najzanimljivijih prvih dama širom sveta. Rođena je 04. juna 1990. godine, što jee svakako čini najmlađom prvom damom ali i kraljicom. Osim što bismo je opisali kao jednu od najlepših žena sveta, ona je i vrlo obrazovana. Znanja iz psihologije i međunarodnih odnosa stekla je u Londonu, a takođe je pokazala i veliko interesovanje za umetnost i istoriju. Kada joj obaveze to dozvole, vrlo rado svoje slobodno vreme troši na slikanje, ili pak na košarku, koju obožava da gleda i igra.

 

asma_el-asad

Foto: dunya.com

Asma el Asad, prva dama Sirije i supruga predsednika Bašara el Asada, nosi epitete „pustinjska ruža“ i „prva dama pakla“. Rođena je u Londonu u skromnoj porodici. Otac joj ej bio lekar, a majka diplomata u penziji. Odmerena i jednostavna, ali vredna, završila je studije u oblasti kompijuterske tehnologije i francuske književnosti. Velika je podrška svom suprugu, a po važnosti, porodicu i decu stavlja na prvo mesto.

 

lora_bus

Foto: Snopes.com

Lora Buš (Laura Bush), supruga bivšeg američkog predsednika Džordža Buša mlađeg (George Bush Jr.) pre nego što je postala prva dama radila je kao bibliotekar i učiteljica u osnovnoj školi. Prilikom jednog intervjua, iznela je malu pikanteriju iz njihovog braka. „Devet je sati uveče. Džordž čvrsto spava, dok ja gledam „Očajne domaćice“. Sutradan dok smo doručkovali, otvoreno sam mu rekla: Džordže, ako zaista želiš da uništiš tiraniju u svetu, moraćeš malo kasnije da ležeš u krevet“

 

princeza_dajana

Foto: WallsDesk.com

Iako nikada zvanično nije bila prva dama, sa ove liste ne možemo izostaviti princezu od Velsa i prvu suprugu prestolonaslednika, princa Čarlsa (princ Charles), princezu Dajanu (Diana, Princess of Wales). Izlišno je trošiti reči hvale. Visoko je zabacila koplje, koje malo koja članica neke kraljevske porodice može da dostigne. Malo je poznato da je bolovala od bulimije i da, bez obzira što su je svetski mediji i javnost smatrali ikonom stila, nije volela svoje telo i način na koji izgleda.

 

kraljica_saudijske_arabije

Foto: yachts-cruise.info

Fatima Kulsum Zohar Godabari je prva dama i kraljica Saudijske Arabije. O njoj se, očekivano, zna jako malo, ali postoje tvrdnje da ima izraženi smisao za humor, da jako voli da igra šah i da kralj posebno uživa u njenom društvu. Takođe, smatra se jednom od najlepših žena istoka.

Naslovna fotografija: Exquisite Emmalisa