Inspiracija za fantastične legende koje već vekovima ne jenjavaju, kao i za preko 20.000 književnih dela u kojima je glavni protagonista ona, Jovanka Orleanka, trinaestogodišnja devojčica, pastirka, devica i ratnica. Misterija, nejasnoće i ne baš verni dokazi su pridevi kojima može da se opiše Jovanka Orleanka kao Božija izaslanica, kako se predstavljala. Jedno je sigurno, Francuska je smatra svojom heroinom, pa nema razloga da tako i ne ostane.

 

karakter

Može se reći da je imala veoma specifičnu narav. Budući da je bila veoma pobožna, branila je svojim vojnicima da psuju, da budu nepristojni i da izbegavaju crkvenu službu. Takođe, puno truda je uložila da udalji ljubavnice, koje su pratile vojnike.

 

sudjenje

Podatak kaže da je prilikom uđenja kome je bila podvrgnuta, došla u konflikt sa sveštenikom koji je govorio lokalnim akcentom koji je ona teško razumela. Na njegovo sarkastično pitanje, kojim jezikom su joj se obraćali anđeli, ona je ljutito odgovorila da su govorili na francuskom jeziku i to daleko bolje od njega.

 

neuroloski_problemi

Nauka zauzima konkretan stav da je Jovanka Orleanka nedvosmisleno imala neurološke i psihičke probleme. Ona je nedvosmisleno tvrdila da su, vizije koje je imala, bile praćene svetlom u pozadini i glasovima koje je čula dok su se oglašavala zvona. Na osnovu njenih stanja u kojima je tvrdila da se nalazila, današnji lekari veruju da je patila od manično depresivne psihoze i verovatno migrena, koje su izazivale halucinacije. 

 

bob_frizura

Foto: mikesteeden – WordPress.com

Poslužila je kao inspiracija za popularnu frizuru “bob”, koja je bila popularna 20ih godina prošlog veka. Naime, u jednoj od vizija koje je imala, poručeno joj je da se ošiša na karakterističan način. 1909. godine, francuski frizer i stilista Antoni Cierplikovski došao je na ideju da svojim mušterijama ponudi novi način šišanja, što je vrlo brzo postal vrlo popularno širom sveta.

 

kanonizacija

Pred sudskom porotom koja je brojala čak 37 sudija, pojavila se 21. februara 1431. godine. Optužena je za jeretizam, veštičarenje, lažno proroštvo i čarobnjaštvo. Na lomaču je osuđena 30. maja iste godine. Svaki od 37 sudija posetio ju je ponaosob, ali je ona ostala pri svome. Kanonizovana je tek 1920. godine.

 

skromna

Odrasla je vrlo skromno, čak siromašno. Nije znala da čita i piše, a većinu svog vremena provodila je po livadama, čuvajući ovce. Svakodnevno je tražila od ujaka i ujne, koji su je odgajali da je vode u crkvu. Po svemu sudeći, delovala je kao obična devojčica, koja je volela da pevuši i da se igra.

 

lomaca

Nakon lomače, njeni ostaci su bačeni u reku Senu. U trenutku kada je osuđena na tako okrutnu smrt, imala je samo 19 godina.

 

nosila_barjak

Protivno ubeđenjima, nije učestvovala u borbama, već je francuskoj vojsci pružala nemerljivu moralnu podršku i snagu. Umesto mača je nosila barjak, ali je svesrdno pomagala razvijanju vojnih taktika.

zarobljena_od_engleza

Prilikom zarobljeništva od strane Engleza, kada je saznala da će joj biti suđeno, pokušala je da se ubije, skočivši sa jedne kule. Smrt je izbegla, ali sve što joj je bilo namenjeno, to ju je i stiglo.

poslednja

Prilikom prvog susrta sa vojskovođama, javno su je ismejali i poslali kući. Umesto da se okrene i ode, istupila je pred komandanta i rekla: “Ja ne umem da jašem. i ne umem da rukujem oružjem, ali je Bog uz mene i on će mi pomoći”. Nakon toga je polako počela da pridobija poverenje i divljenje čitave vojske.

Naslovna fotografija: Zerochan