Naoružani su do zuba, trguju drogom, oružjem ili ljudima. Imaju svoje kodekse kojih se strogo pridržavaju i zbog kojih se ne libe da uđu u sukob sa bilo kim. Funkcionišu kao zatvoreni sistemi u okviru već postojećih sistema i čini se –  nedodirljivi su. I, ima ih svuda u svetu. Ko su oni?


jakuze

Foto: thedailybeast.com

Japanske Jakuze mogu da se prepoznaju po tetovažama koje prekrivaju celo telo, kao i po nedostatku malog prsta na levoj ruci. Ritualno odsecanje se naziva “jubitsume”. Prvi prekršaj se kažnjava odsecanjem vrha malog prsta, samom sebi, te predaju istog nadređenoj personi.  Njihove kriminalne delatnosti se tiču pranja novca, dilovanja droge i organizovane prostitucije.

zetas

Foto: Business Insider

Meksički narko kartel Los Zetas odgovoran je za atentate, kidnapovanja i krupne iznude koje se dešavaju u tom delu sveta.

 

krips

Foto: unitedgangs.com

Krips je grupa iz Los Anđelesa, a su najpoznatiji po ubistvu svetski poznatog repera Tupak Šakura (eng. Tupac Shakur).

 

mungiki

Foto: suggest-keywords.com

Kenijska banda Mungiki nastala iz verske sekte, a zalaže se za odbacivanje svih zapadnjačkih vrednosti, dok izdaju neizostavno kažnjavaju smrću. Ova banda se nalazi u Keniji, a nastala je krajem prošlog veka.

 

ruska_mafija

Foto: Political Hotwire

Jedna od najvećih mafija, Ruska mafija, kontroliše oko 40% ruske ekonomije, a ovaj položaj učvrstili su tokom 90-ih godina prošlog veka.

 

arijevsko_bratstvo

Foto: games.espn.com

Arijevsko bratstvo, ogranak američke mafije, odgovoran je za oko 30% ubistava koje se dogode svake godine, a članovi se međusobno smatraju rodbinom. Kriminalne aktivnosti ove bande podrazumevaju mušku prostituciju i šverc narkoticima. Mogu se prepoznati po tetovažama, kojima prekrivaju veliki deo tela, dok su sumboli koej birau isključivo nacistički i rasistički.

 

blods

Foto: emaze.com

Blads je još jedna mafija iz Los Anđelesa i predstavlja ljutog rivala Kripsima. Bandu čini oko 15.000 članova koji se bave trgovinom drogom, iznudama, provalama, ubistvima…

sinaloa

Foto: chihuahuanoticias.com

Narko kartel iz Južne Amerike, znan pod nazivom Sinaloa, smatra se jednom od najjačih kriminalnih organizacija na celom svetu, a njegovi članovi umešani su u švercovanje kokaina i heroina. 

itlijanska_mafia

Foto: playbuzz.com

Italijanska mafija je brojna i jedna od najbolje organizovanih i najjačih kriminalnih organizacija sa juga Italije, čiji poslovi sežu u sve delove sveta. Nju ne čini samo ogranak sicilijanske mafije, Koza nostra ili Kamora, već i druge podgrupe poput kalabrijske Endrangete.

izraelska_mafija

Foto: haaretz.com

Izraelska mafija je prestala da bude poznata po tome što sukobe i sporove rešava dogovorom, jer sada drže primat u trgovini ekstazijem i hašišom, a takođe drži i primat na polju prostitucije.

Naslovna fotografija: WallpaperCave