Mogli bismo ih opisati kao nordijske ratnike, trgovce, ili čak gusare. Njihovo doba trajalo je najvećim delom srednjovekovne istorije Skandinavije, Velike Britanije i Irske. Najranija plemena koja su nastanjivala ove krajeve, istorija poznaje kao Gote i Svione. Rezultat tadašnjih plemenskih migracija, su današnje zemlje poput Švedske, Danske i Norveške. U produžetku još 10 informacija o ovim hrabrim ljudima sa severa.

drakar

Foto: Pinterest

Brodovi, kojima su svojevremeno krstarili morima, nazivali su se „drakar“, što u prevodu sa nordijskog jezika, doslovce znači brod – zmaj, što ima logike jer je prednji deo broda krasila zmajeva glava.

 

tor

Foto: playbuzz.com

Nordijska mitologija nije ništa manje živopisna i zanimljiva od ostalih. I vikinzi su bili mnogobošci, pa su između ostalog verovali u boga po imenu Tor, koji je sa sobom nosio veliki čekić, kojim je branio čovečanstvo i neumorno vodio bitke sa neprijateljima, u boga po imenu Odin, koji je po legendi imao samo jedno oko, a na svojim ramenima je nosio po jednog gavrana i putovao kroz svetove u potrazi za znanjem. Tu je bila i boginja Freja, lepotica sa magijskim sposobnostima.

 

bitka_vikinga

Ne može se reći da su bili jedinstveni, a razlog tome su bile i konstantne borbe za prilično ograničenu količinu obradivog zemljišta. Pored toga, na neslogu je uticao i prodor hrišćanstva.

 

ratnica_vikinga

Foto: quotesgram.com

Položaj srednjovekovnih žena, blago rečeno, bio je očajan. Uopšteno govoreći služile su kao sredstvo za dobijanje naslednika, kao i pioni, kojima se osiguravao mir, sklapajući brakove između plemena. Međutim žene vikinga imale su potpuno drugačiji tretman. Bile su poštovane i ravnopravne. Kada muškarci nisu bili tu, one su raspolagale sa imovinom, a takođe su imale i pravo na razvod.

 

smrt_na_moru

Foto: Funnyjunk

Iako su, gro svog vremena provodili obrađujući svoju zemlju, obožavali su more, pa je tako bila velika počast pronaći svoj večni počinak upravo na moru.

kupatilo_vikinga

Foto: Pinterest

Postoji podatak koji kaže da je engleski kralj Henri IV (Henry IV) svojim vitezovima zapovedio da svaki mora da se okupa bar jednom u životu. Baš ti Englezi koji su se kupali jednom su tvrdili za vikinge da su prljavi varvari. Za to vreme, isti ti varvari kupali su se jednom sedmično, što je za ono doba bilo i više nego često. Arheološke iskopine pokazuju da su oni koristili pincete, češljeve i štapiće za uši, a vrlo šesto su posećivali i termalne izvore.

 

valhalla

Foto: Amigeleken.hu

Termin „Valhala“, po verovanju vikinga, označava ogromnu rajsku dvoranu, u koju su odlazili junaci nakon smrti. Valhala, veruju, ima 540 dvorana, iz kojih hiljade ratnika izlazi svakodnevno da vežba za konačni boj „Ragnarok“.

 

brodograditelji

Foto: thevikingworld

Bili su sjajni brodograditelji, koji su usavršili tehniku gradnje brodova i ostavili iza sebe mnoštvo dobrih ideja na ovu temu. Malo je poznato kako su se uspešno orijentisali na otvorenom moru, pogotovo ako se zna da su od sredstava posedovali samo kompas i sunčevo kamenje.

 

bez_rogova

Foto: Imgur

Uprkos rasprostranjenom verovanju, nisu nosili šlemove koji su imali rogove. Njih su, najverovatnije, dodavali slikari XIX veka, pod uticajem starogrčkih i rimskih opisa ljudi sa severa. Staronordijski sveštenici su nosili kape sa rogovima prilikom izvođenja rituala, ali ne i vikinzi.

 

dablin_vikinzi

Foto: HD Wallpaper Pics

Glavni grad Irske, koji je ujedno i njen najveći grad, Dablin, osnovali su upravo vikinzi 841. godine i njime vladali skoro 200 godina. U njihovo doba, grad je bio poznat po imenu “Dubh Linn”, što znači crni bazen.

Naslovna fotografija: HD Wallpaper Search Engine