Dolazak deteta na svet je jedan od najsrećnijih i najlepših trenutaka. Stvaranje novog života i njegov prvi udisaj je zaista pokazatelj koliko je svet jedno čudesno mesto i kako je prirodanašla način da sve savršeno uredi. Nakon rođenja deteta, svaka žena postaje plemenitija i toplija, bar bi tako trebalo, jer stvorila je jedan novi početak. Za vas smo spremili 10 zanimljivosti koje je moguće spoznati samo u toku trudnoće, ili neposredno nakon nje.

 

bebino_stopalo

Foto: hilarioust.com

Dešava se u pojedinim slučajevima da, pred kraj trudnoće, kada je beba sasvim formirana, može da se uoči bebina malena šaka ili stopalo, ocrtani na stomaku. To se dešava u fazi kada se beba okreće i rita.

 

375_dana

Foto: Gigaom

Prosečna normalna trudnoća traje 9 meseci, to svi znamo. Ponekad zbog komplikacija, beba može da se rodi prevremeno, a može i da „okasni“. Najduža trudnoća na svetu trajala je čitavih 375 dana!

 

porodicna_povezanost

Foto: Pinterest

Postoji verovanje da žena, s obzirom da bebu nosi u sebi, kada se ona rodi, oseća veću ljubav i bliskost sa detetom, nego otac. To je potpuna zabluda, jer muškarci takođe mogu da se užive u trudnoću do te mere da se za tih 9 meseci ugoje, ili ujutru osećaju mučninu. Ova pojava ima svoje ime i naziva se „empatijska trudnoća“.

 

trudna_zena_ima_vise_krvi

Foto: win.istitutosangiovannibosco.net

Tokom trudnoće, trudnice imaju i do 50% veću količinu krvi u svom organizmu. Takođe, povećana je, pored cirkulacije i aktivnost određenih hormona, koji čine da žena zaista „sija“, dok čeka svoju bebu.

jede_za-dvoje

Foto: SheKnows

 

Urbani mit je da kada žena ostane u drugom stanju tada mora da „jede za dvoje“. Od toga koliko jede, mnogo je važnije za trudnu ženu šta jede. Ispitivanja su pokazala da je ženi, tokom 9 meseci trudnoće potrebno svega 300 kalorije više nego što je unosila ranije, na dnevnom nivou, a ako to preračunamo u hranu, možemo reći – jedan jogurt i đevrek više, na regularnu količinu hrane.

 

beba_leci_majku

Foto: mindblowing-facts.org

A sada jedan zaista fascinantan podatak. Ukoliko u toku trudnoće, žena iz bilo kog razloga, pretrpi oštećenje nekog organa, beba iz materice će primiti signal i poslati matične ćelije da zaleče štetu.

 

zavisnici_od_droge

Foto: sheknows.com

Svake godine, na tlu Sjedinjenih Američkih Država rodi se oko 100.000 beba, koje su zavisne od kokaina, jer su majke konzumirale ovu drogu u toku trudnoće.

 

trudnica_piski_bilo_gde

Foto: Yumama.com

U Engleskoj je na snazi jedno pravilo koje važi za trudne žene, a prema njemu, trudnica ima pravo da urinira bilo gde u javnosti, pa čak i u policijski šlem. Po malo uvrnuto, zar ne?

dupla_trudnoca

Foto: mdecg.com

Postoji fenomen, po kome žena može zatrudneti, uz već postojeću trudnoću. Ovo je bio slučaj sa tridesettrogodišnjom Džulijom Grovenberg (Julia Grovenburg), iz mesta Fort Smit (Fort Smith), Arkanzas (Arkansas), koja je dugi niz godina lečila neplodnost. Dogodilo se da je zatrudnela dva puta u toku dve nedelje i rodila dve zdrave bebe, koje nisu bile blizanci.

jogurt

Foto: goatary.com

Konzumiranje jogurta, koji u sebi sadrži supstance probiotika, u velikoj meri mogu povećati plodnost, ako je verovati istraživanjima koja su sprovedena na ovu temu.

Naslovna fotografija: Kimi Photography