Najdublji ožiljak koji majka priroda ima već 180 miliona godina, kako tvrde geolozi, ima oblik polumeseca i naziva se Marijanski rov. Ovaj ambis smešten je u predelu istočno i južno od Marijanskih ostrva u severozapadnom delu Tihog okeana. Rov praktično formira graničnu liniju Tihookeanske ploče, koja je podvučena pod Filipinsku ploču. Pritisak koji vlada na neverovatnoj dubini od preko 11.000 metara, iznosi hiljadu puta više, od onog koji je karakterističan za površinski nivo mora. Verovali ili ne, plastični otpatci sa površine dospeli su i u Marijanski rov, koji, opet verovali ili ne, bez obzira na ekstremne uslove, vrvi od živog sveta.

 

crna_rupa

Foto: deepseachallenge.com

Ova okeanska „crna rupa“, naučnicima je manje znana od pojedinih delova istraženih delova svemira, iz razloga što je veoma teško i skupo istraživati ovako nepristupačno mesto, kome na Zemlji nema premca.

 

ekspedicija_2014

Foto: Pinterest

Tokom 2014. godine, grupa naučnika poslala je istraživačke sonde bez posade, koje su zaranjale preko 90 puta i tom prilikom donele oko 100 sati video materijala. Na opšte iznenađenje, ali i oduševljenje, na 10.600 metara, dokle su stigli, otkrili su da i na ovoj dubini postoje živa bića, koja, na žalost, ne mogu da proglase do sada neotkrivenim, jer je za to potrebno njihovo hvatanje i izvlačenje na površinu.

 

tnt

Foto: alizul2.blogspot.de

Zanimljivo je spomenuti i da su okeanolozi merili dubinu na osnovu odjeka eksploziva “TNT”, koji su bacali u rov beležeći tom prilikom eho sa plovila koje je ostalo na površini.

 

vrela_voda

Foto: neverending1999.tistory.com

Na dnu samog rova, kako je utvrdila moderna istraživačka tehnika, postoje otvori iz kojih kulja vrela voda, bogata mineralima, koji u sebi sadrže bakterije, neophodne za prehranjivanje mikroba, a poznato je das u mikrobi glavni izvor ishrane riba iz ovih neslućenih dubina, zahvaljujući kojim one i opstaju na ovakvom mestu.

 

djubre

Foto: GMA Network

O pravim razmerama čovekovog zagađivanja prirode, možda najbolje govori podatak, koji kaže da je u Marijanskom rovu, putem analize organizma po imenu –amfipoda- ustanovljeno prisustvo  “PCB” (polihlorovani bifenil), zabranjen pre skoro 4 decenije zbog kancerogenosti i štetnog dejstva na hormone. Nivo zagađenosti analiziranih amfipoda, pokazuje čak 50 puta uvećano prisustvo ove štetne materije nego što je pronađena u jednoj od najzagađenijih reka sveta.

 

megalodon

Foto: Virality Videos

Pre nekoliko godina, japanski naučnici su u zalivu Surua, nedaleko od Marijanskog rova, odlučili da izvedu zanimljiv eksperiment. Potopili su kontejner sa mamcem opojnog mirisa i počeli da ga spuštaju na dubinu koja je prešla 1.500 metara. Sadržina ogromne posude, za koju je bilo prikačeno nekoliko kamera, privlačila je čak i ajkule koje nastanjuju isključivo plitke vode. Međutim, u jednom trenutku, kamera je zabeležila ajkule koje su se bukvalno razbežale pred divom koji se približavao. Procene su da je ovaj gigant iz dubina bio dugačak preko 60 metara, a naučnici su naslutili da se radi o čuvenoj “spavajućoj” ajkuli, za koju se pretpostavlja da obitava u izuzetno velikim dubinama ovog podvodnog kanjona.

 

marijanski_rov_kljucajuca_voda

Foto: bashny.net

Temperatura vode u ovim dubinama procenjuje se na oko 450 stepena po Celzijusovoj skali, meutim, interesantno je to, što ova voda ipak ne ključa. Razlog tome je ogroman pritisak koji prosto melje sve, pa i efekat ključanja. 

mulj_dno

Foto: canyouactually.com

 

Ako ste pomislili da je dno najdubljeg podvodnog kanjona prekriveno peskom po kome gazimo na plažama – prevarili ste se. Prava reč, koja opisuje material sa samog dna je – sluzavi mulj. Baš tako, jer svi ostaci u vidu izumrlih školjki, oklopa i skeleta morskih organizama, polako padajući na dno, a pod dejstvom pritiska i kiselina koji vladaju pretvaraju sve u sluzavu materiju koja se nesmetano taloži na dnu.

 

vulkan_pretposlednje

Foto: tectonicplates.ca

Podvodni vulkan poi menu Haikoku, nalazi se na svega 414 metara dubine u rovu. Ovaj podatak sam po sebi i nije impresivan, međutim, mišljenje menja saznanje da grotlo ovog vulkana sadrži veliko jezero čistog otopljenog sumpora. Upućeni naučnici tvrde da se sumpor u ovom obliku, može pronaći još jedino u jezeru Io, koje se nalazi na jednom od Jupiterovih meseca.

tektonska_ploca

Foto: worldbeneaththewaves.com

Ipak, Marijanski rov ne čine samo relativno glatke ivice (litice) ovog nepreglednog ambisa. 2011. godine, tokom jednog od zarona otkrivene su 4 monumentalne kamene tvorevine, opisane kao, ni manje ni više, već mostovi, nastali nakon pomeranja tektonskih ploča. Najveći most nalazi se na dubini većoj od 8.000 metara, a zapažen je još 1980. godine i nepobitan je dokaz da je priroda sposobna da napravi čuda, neshvatljiva i nezamisliva ljudskom umu.

Naslovna fotografija: perierga.gr