Svet, a pogotovo zemlje sa dugom tradicijom, beleže brojne spomenike, hramove i građevine koje su podignute u čast bogova, osvajača, naučnika… Jednom rečju mučkaraca. Lako je primetiti viševekovni disbalans u odavanju počasti ženama, koje su zaslužile da im se priznaju njihove zasluge i dostignuća. Mi smo uspeli da sačinimo listu od 10 građevina koje su podignute u čast velikih žena i evo koje su to.

 

kraljica_od-sabee

Kraljica od Sabe.

Duboko u prašumama Nigerije, postoji obeleženo mesto za koje se veruje da je podignuto u čast velike kraljice, za koju još tvrde i da se zvala Bilkis, ili Makeda. Spominju je i Kuran i Biblija, a narod Etiopije veruje da je potekao upravo od ove kraljice.

 

rahelina_grobnica

Foto: jewpop.com

Rahelina grobnica.

Monumentalno zdanje nalazi se na severnom ulazu u Vitlejem i predstavlja jedno od tri najsvetija mesta što se judaizma tiče. Rahela je bila proročica i žena proroka Jakova. Povezuje se sa plodnošću, pa jevrejke koje pokušavaju da ostanu u drugom stanju, često odlaze na hodočašće put njenog večnog prebivališta.

 

jelenin_mauzolej

Foto: Rome Art Lover

Mauzolej Jelene, majke cara Konstantina.

Za ovu građevinu najpre se verovalo da ju je car sazidao za svoju sestru Konstanciju, ali se ispostavilo da je to ipak uradio u čast svoje majke u periodu između 326. godine i 330. godine. Značajna je u toliko zbog požrtvovanog propagiranja hrišćanske vere i potragom za neprocenjivim svetim artefaktima, kao što je Isusov zemni grob u Jerusalimu.

 

hatsepsut

Foto: anti-racistcanada.blogspot.com

Hram faraonke Hatšepsut.

Može se opisati kao jedna od prvih žena reformatora. Bila je čvrsta vladarka, za čije doba j Stari Egipat procvetao. Po njenom nalogu, sazidani su brojni hramovi, spomenici i brojne građevine, ali njeni naslednici su se u velikoj meri potrudili da joj zatru trag. Ipak, njen hram-grobnica, koji je smešten u kompleksu Deir – el – Bahri, na zapadnoj obali reke Nil, smatra se jednim od arhitektonskih čuda Starog Egipta. Dakle, Hašepsut je ipak sačuvana od zaborava.

 

bazilika_svete_marije_velike

Foto: Traveljournals.net

Bazilika Svete Marije Velike.

Fragmenti ovog zdanja potiču iz doba pape Siksta III, odnosno iz V veka, a sagrađeno je čast Presvete Bogorodice. Postoji i stara legenda kako je ona nastala, a kaže da je postojao jedan par koji nije mogao da ima decu, te je odlučio da donira novac crkvi. Njima se, po daljim navodima, javila u snu sama Bogorodica i rekla da sazidaju crkvu na mestu na kome je pao sneg. Tadašnji papa Liberije je iste noći imao isti san, te su odlučili da udruže snage i sazidaju crkvu. Između ostalog to je razlog zašto se Sveta Marija Velika zbog snega koji je pao u avgustu naziva i Snežna Gospa.

 

mauzolej

Foto: altearth.net

Mauzolej Cecilije Metele.

Ova žena je bila Rimljanka plemićkog roda, koja se nakon smrti prvog muža udala za Lucija Kornelija Sulu, koji ju je, po predanju voleo toliko, da je nakon njene smrti prekršio vlastite zakone koje je doneo a koji ukidaju luksuz, kako bi joj priredio raskošan pogreb. Ova grobnica spada među najočuvanije spomenike svoga doba.

grobnica_šanguan_vaner

Foto: nation.com.pk

Grobnica Šanguan Van’ Er. 

Kao trinaestogodišnjakinja postala je savetnica prve kineske kraljice Vu Zetian, a potom i druga supruga njenog sina, princa. Paralelno je održavala i ljubavnu vezu sa kralličinim rođakom. Grobnica je otkrivena 2013. godine u neposrednoj blizini aerodroma u Sjanjangu i smatra se od neprocenjivog značaja zbog proučavanja vladajuće dinastije Tang.

 

sert_nebti

Foto: pinterest

Grobnica princeze Šert Nebti.

Vladarka iz Pete dinastije, koja je živela pre skoro 4.500 godina. Njenu grobnicu otkrili su češki arheolozi 2012. godine i od tada je predmet proučavanja. O njenom životu se vrlo malo zna, kao i o tome zašto je sahranjena daleko od većine vladara toga doba.

 

kraljica_maja

Foto: Ancient Origins

Grobnica velike kraljice Maja.

Najveća vladarka u istoriji civilizacije Maja zvala se Kabel, a njena grobnica, koja datira iz VII veka, pronađena je 2004. godine. Arheolozi, na osnovu iskopanih artefakata tvrde da je na nju veliki uticaj vršio njen suprug.

el bruho

Foto: walktravel.net

Arheološko nalazište El Bruho.

Ovo mesto se smatra potencijalnim grobnim mestom vrhovne sveštenice ili čak vladarke Moča, matrijarhalnog društva iz drevne Južne Amerike. Nalazište je lokalizovano u Peruu, a u jednom segmentu se nalazi i nešto što podseća na grobnicu gde su smeštena tela petoro decei dvoje odraslih, koji su žrtvovani u čast sveštenice. Pored te, nalazi se još jedna grobnica, za koju se veruje da je grobnica vladarke.

Naslovna fotografija: www.1zoom.me