Mnogo pre trenutka kada su astrologija i izrada ličnih horoskopa postali svakodnevna pojava, a za mnoge i potreba, kulture i narodi su u okviru svog folklora gajili verovanja i tradicije vezane za svaki mesec u godini. Neka od njih su se vremenom zadržala, a neka su se izgubila u lavirintu vremena. Istražujući, naišli smo na velike zanimljivosti vezane za ovaj topli mesec, pa smo odlučili da ih podelimo sa vama.

 

junona

Rasprostranjeno je mišljenje da je ime dobio po rimskoj boginji Meseca, Junoni, koja se smatrala zaštitnicom udatih žena, porođaja i braka uopšte. Po rimskoj mitologiji, Junona je bila žena Jupitera, vrhovnog boga, koji je pandam grčkom Zevsu.  

 

junsko_kamenje

Foto: keywordsuggest.org

Kako svaki mesec ima svoj kamen ili nekoliko njih kao oboležje, ni jun nije izuzetak, pa su njegovi Mesečev kamen, biser i Aleksandrit. Naravno, svaki kamen ima svoje značenje, pa Aleksandrit označava zdravlje i dugovečnost, Mesečev kamen pospešuje promene i dobre odnose u emotivnom životu, dok biser predstavlja čistotu i sudbinu.  

 

dugodnevica

Foto: meltingreality.com

Najduži dan u godini jeste letnja dugodnevica, koji se događa svake godine 21. juna. To je ujedno i dan sa najviše sunčanih sati u godini. U pojedinim naučnim krugovima, ovaj dan se posmatra kao svojevrsan fenomen.

 

mesec_okeana

Foto: digitaloperative.com

Ovo je nacionalni mesec osmeha u Velikoj Britaniji, dok ga Amerikanci slave kao nacionalni mesec okeana.

Interesantno je da su i jun i septembar kalendarski letnji meseci. Međutim, iako septembar ima duplo više letnjih dana nego jun, većina ispitanika, za razliku od septembra, jun i te kako doživljava kao letnji mesec.

 

jun_decembar

Foto: DOGO News

Ono što je jun za severnu Zemljinu hemisferu, to je istovremeno decembar za južnu hemisferu.

 

vimbldon

Foto: Ana.rs

Vimbldon (Wimbledon), jedna od svetski najznačajnijih teniskih manifestacija odigrava se upravo u junu.

 

raspust

Foto: storiesfromschoolaz.org

Ne treba zaboraviti da je ovo najsrećniji mesec za decu, jer upravo krajem sunčanog juna počinje, cele godine očekivani, letnji raspust.

 

markiz-de_sad

Ovo je i mesec rođenja čoveka, po kome je sadizam dobio ime. 02. juna 1740. godine, rođen je Markiz de Sad (Marquis de Sade) u Parizu.

garfild

Početak juna, tačnije 03. juna svet slavi internacionalni dan jajeta, a najpoznatiji mačak na svetu – Garfild (Garfield) rođen je u ovom toplom i sunčanom mesecu.

Naslovna fotografija: Blythe Ponytail Parades