Tomas Džefri Henks (Thomas Jeffrey Hanks). Ovo je ime koje poznaje čitav svet. Bio je neverovatni profesor simbolike Robert Langdon u filmu „Da Vinčijev kod“ (The Da Vinci code). Neponovljvi Forest Gamp. Kao Sem Boldvin, mu;ila ga je nesanica u Sijetlu. Čuvenom „zelenom miljom“ je kao Pol Egekomb vodio zatvorenike na izvršenje smrtne kazne. Sve to, i mnogo toga još je Tom Henks, oskarovac i sve pažnje vredan umetnik, o čijem životu smo vam spremili najinteresantnije detalje.

 

asteroid

Foto: Pinterest

Po ovoj živoj glumačkoj legendi nazvan je i jedan asteroid. Ovaj kamen udaljen od Zemlje nosi ime „12818 tomhanks“.

 

tom_i_abraham

Foto: India Today

Virtuoz velikog platna, rođen 9. jula 1966. godine, je dalji rođak, odnosno četvrto koleno porodice, kojoj je pripadao i američki predsednik Abraham Linkoln (Abraham Lincoln).

 

voli_da_seta_go

Foto: Lunki and Sika – WordPress.com

Po sopstvenom priznanju, kada je na putovanjima, posebno zadovoljstvo mu pričinjava da se u hotelskoj sobi, kada je sam, šetka potpuno nag, rasterećen od svega.

“Holivudski dobrica”, kako ga zovu kolege iz milošte, pored toga što je poznat glumac i reditelj, poznat je i po tome što je pasionirani kolekcionar starih pisaćih mašina. Do sada je ponosni vlasnik čak 50 unikatnih starih lepotica.

 

filadelfija

Foto: Best Actor

U prilog tvrdnji, da je sposoban da se prilagodi svakoj ulozi i da se u potpunosti identifikuje sa likom koga tumači, govori činjenica da je za potrebe čuvenog filma “Filadelfija” (Philadelphia) iz 1993. godine i lika advokata koji boluje od Side (AIDS), koga je Henks tumačio, oslabio je čitavih 16 kilograma i stanjio kosu, kako bi što vernije izneo ulogu.

 

mladi_tom_henks

Jednom prilikom, dajući intervju za čuveni američki časopis “The Rolling Stone Magazine”, izjavio je da nije uvek bio tako opušten i pun samopouzdanja kao sada. Navodeći uz osmeh, kroz tinejdžerski period, prošao je kao “štreber”, koji je bio neopisivo stidljiv i povučen.

 

u_crkvi

Foto: Православие.ru

Pre nego što je uplovio u bračne vode sa svojom drugom suprugom, glumicom Ritom Vilson (Rita Wilson), sad već daleke 1988. godine, Tom je prihvatio pravoslavnu veru i priključio se Grčkoj Pravoslavnoj crkvi, kojoj je pripadala porodica njegove buduće supruge.

 

zaradjuje_mnogo

Foto: trailerwatch.xyz

Po zaradama koje su imali njegovi filmovi, a koje se mere u milijardama američkih dolara, Tom Henks je četvrti na listi glumaca koji su najviše zaradili ikada. Pre njega, na listi se nalaze Harison Ford (Harrison Ford), Morgan Frimen (Morgan Freeman) i Semjuel L. Džekson (Samuel L. Jackson).

 

batler

Foto: luxandtravel – WordPress.com

Pre nego što se proslavio kao glumačka zvezda, jedan od poslova koji je obavljao u mladosti bio je i batler u jednom hotelu. U službi posla, još uvek anoniman, nosio je torbe čuvenoj Šer (Cher) i Sidni Poatje (Sidney Poitier), između ostalih.

Da je čovek od dela, a ne samo od velikih i lepih reči govori sledeći podatak. U cilju zaštite životne sredine, čiji je veliki zagovarač i pokrovitelj, investirao je veliku svotu novca u izradu modela “Tojotinog” (Toyota) RAV4 EV vozila, koje se kreće na električni pogon. Očekivano, vlasnik je jednog takvog.

Naslovna fotografija: xn--80aditfrap6k.xn--p1ai