Tog toplog drugog dana jula, 1922. godine, u jednoj lepoj i sa ukusom uređenoj vikendici u blizini čarobne Venecije, dvoje ljudi dobili su sina, kome su dali ime Pjetro Kardini. 4 godine kasnije, nakon povratka u svoju domovinu Francusku gde su se bavili prodajom vina, odgajali su svog dečaka u nadi da će postati arhitekta. Međutim, sa samo 8 godina, on je potpuno sam dizajnirao i spravljao haljinice za lutke komšijskim devojčicama. Ubrzo su njegovi roditelji postali svesni činjenice da je njihov dečak sve samo ne obično dete i da će ga njegov životni put vinuti u nesagledive visine. Ovako je počela da se piše priča čoveka koji je modu dao neki novi oblik, udahnuo neki drugi život i pokazao da granica nema, ukoliko grance ne želimo. Dame i gospodo, zlatno ime mode koje ne bledi ni nakon punih 95 godina, čuveni Pjer Karden, (Pierre Cardin) koji kako kaže, nema vremena da ostari.

 

Foto: hatclad.wordpress.com

Foto: hatclad.wordpress.com

Sad već daleke 1936. godine, Pjer odlazi za Viši (Vichy) u Francuskoj, gde počinje da radi kao učenik kod krojača po imenu Manbi, gde ostaje sve do kraja II Svetskog rata. Tu je naučio da šije poput pravog virtuoza, što se i pokazalo tokom njegove plodonosne karijere. Dobrovoljni rad u Crvenom Krstu okončao je sa 17 godina, nakon čega je ostao da radi u Parizu, gde je u početku šio kostime za pozorišne predstave i filmove.

 

Foto: covetedition.com

Foto: covetedition.com

On odeću ne vidi samo kao komade tkanine, već je smatra izrazito važnom psihološkom, filozofskom i sociološkom pojavom koja najbolje definiše ljude. Smatra da bi Pariz bez mode bio “grad pustoši”, te da generalno, u životu pitanje uspeha zavisi od volje i energije koju pojedinac uloži u sebe, jer ako neko tvrdoglavo i predano radi na tome što ga zanima, ne postoji cilj koji ne može da postigne.

 

Foto: complex.com

Foto: complex.com

Ranim radovima Pjer Kardena bili su oduševljeni mnogi iz modnog i društvenog establišmenta pariškog društva, među kojima je bio i jedan od najvećih modnih magova ikada, Kristijan Dior (Christian Dior), koji je još u to vreme bio priznat i poznat. U narednih nekoliko godina Karden je radio za Diorovu modnu kuću, dok 1950. godine hrabro nije odlučio da otvori svoj modni atelje. Uprkos očekivanjima, Dior ga je podržao, kako na rečima, tako i klijentima kojima ga je preporučivao i koje mu je slao.  

 

Foto: rosier.pro

Foto: rosier.pro

Ponosni je vlasnik kontraverznog zamka u malom francuskom gradu Lakosta (Lacoste), koji je nekada davno bio u vlasništvu čuvenog Markiza de Sada, a na koji je potrošio milione preuređujući legendarni dvorac sa okolinom.

 

Foto: isabelrose.com

Foto: isabelrose.com

Čovek, koji jednostavno postoji kako bi opipao modni puls onoga što se zove sutra, učinio je 60-e svojom, od zlata, odskočnom daskom, sa koje je poskočio i dosegao zvezde, te osvojio ovaj naš poznati svet, uzduž i popreko. Pored ekscentričnih komada odeće, potpisao se i kao idejni tvorac nekih od najpoznatijih parfema svih vremena, a ni dizajn nameštaja, arhitektura i izdavaštvo nisu polja na kojima je ostao dužan.

 

Foto: pierrecardin.com

Foto: pierrecardin.com

U svojoj svestranosti, pokazivao je fascinaciju kosmičkim avanturama, toliko da je čak platio da poseti sedište čuvene NASA-e. Oduševljen ljudskim koračanjem po drugom nebeskom telu, ostao je zabeležen kao jedini civil koji je obukao odelo čuvenog Nila Armstronga (Neil Armstrong).

 

Foto: blainevoyage.com

Foto: blainevoyage.com

Prvi je kreator koji se poigrao sa “mini” i “maksi” suknjama, tokom ludih 70-ih. Tada je i predstavio liniju ženske garderobe sa dugačkim naborima koji su se ritmički ljuljali tokom hoda.

 

Foto: lastampa.it

Foto: lastampa.it

Poznat po svojim avangardnim kreacijama na kojima preovladavaju geometrijski oblici, a koja ignorišu žensku figure, napravio je znatan iskorak u “unisex” modi. Njegovi komadi garderobe često su smatrani eksperimentalnim i ne uvek praktičnim, ali ipak ne postoji žena koja drži do visoke mode a da nema neki komad tkanine u svom ormanu, koju je kreirao Pjer Karden.  

 

Foto: newsok.com

Foto: newsok.com

U januaru 1997. godine zvanično je odlikovan Odličjem viteza Legije časti, što je ujedno i najveće priznanje koje država Francuska može da uruči pojedincu.

 

Foto: angelasancartier.net

Foto: angelasancartier.net

Kreator i dan danas živi u Parizu, bez prestanka radi, dizajnira i unašređuje neke od starih linija garderobe, cipela, parfema i šešira, i upravo ta nepresušna energija ga je i učinila živom, neprolaznom legendom francuske i svetske mode.

Naslovna fotografija: mamm-mdf.ru