Manje više svima je poznata čuvena priča o slavnom moreplovcu Kristoferu Kolumbu, koji je, kako nauka i istorija kažu, prvi stupio na tle moćnog Zapada. Zasluge za ovo otkriće duguje svom avanturističkom duhu i ispravnom kompasu. Da li ste nekada pomislili koliko su u doba poruka u boci strepele porodice slavnih moreplovaca, čije su putešestvije trajale i po nekoliko godina? Bez interneta, aviona, telefona, odsečeni od sveta, od stvarnosti, od najmilijih, samo beskrajno plavetnilo od koga se očekivalo da otkrije svoje tajne. Mi smo nešto razmišljali i dozvolili sebi da pretpostavimo kako bi izgledale Kolumbove pripreme za put, da je kojim slučajem bio oženjen modernom ženom, lepom, po malo i sumnjičavom. Na koja bi sve Kristofer pitanja morao da odgovori i da li bi uopšte pošao put Amerike otkrijte u urnebesnom produžetku.

 

Foto: estatevaults.com

Foto: estatevaults.com

„A zašto baš ti moraš da ideš na tako dalek i opasan put? Zar nemaju oni nekog drugog da pošalji, nekog neoženjenog, bez dece?

 

 

Foto: metro-portal.rtl.hr

Foto: metro-portal.rtl.hr

„Da li je moguće da si stigao u te godine i da nisi svestan da te iskorišćavaju i ne poštuju na poslu? Ja da sam na tvom mestu, nikada ne bih prihvatila da toliko dugo budem odsutna od kuće!

 

Foto: vestinet.rs

Foto: vestinet.rs

„Za sve ove godine, nisi se upristojio 5 puta da obiđemo moje roditelje, ali si zato, gospodine, spreman kao zapeta puška da otkrivaš novi svet, ma je l’?“

 

Foto: express.hr

Foto: express.hr

„Hajde mi molim te pokaži taj pravilnik koji kaže da samo muškarci smeju da putuju brodom? Šta kao, baš niko neće voditi svoju ženu?

 

Foto: ceborman.com

Foto: ceborman.com

„Ako si ti tamo neki vajni šef tog puta kako kažeš, zašto onda ja ne mogu sa tobom? Koji si ti direktor kada nikada nigde ženu svoju ne povedeš kad se putuje? Šta će taj svet da misli i da priča o meni?

 

Foto: novosti.rs

Foto: novosti.rs

„Ne mogu da verujem šta si sve u stanju da izmisliš, samo da ti zadnjica vidi put i da ne sediš kod kuće! Ti da otkriješ novi svet? Pa ti bre nisi u stanju sam da pokosiš travnjak, nego na pola ostaviš i kukaš da te bole leđa, ti si mi za novi svet, samo tebe čeka da ga otkriješ!

 

Foto: peacebenwilliams.com

Foto: peacebenwilliams.com

„More jesi ti to rekao da će kraljica da proda svoje dragulje da ti možeš da otputuješ!? Pa je l’ ti misliš da sam ja toliko glupa? Iz ovih stopa hoću da mi priznaš, nesrećniče jedan, kada si se i kako spetljao sa kraljicom? I ona, propoveda tu nešto a ovamo… Uh!

 

Foto: womansday.com

Foto: womansday.com

„Ja stvarno lepo ne razumem zašto si toliko zapeo da putuješ, kao da će nekome nešto faliti ako svet još neko vreme bude ravna ploča… Evo, šta nama fali ovako? I ko zna kako ćemo živeti u tom novom svetu i da li tamo ima pedikir i mašina za pranje sudova. Mislim stvarno, samo komplikuješ bespotrebno“.

 

Foto: romaniatv.net

Foto: romaniatv.net

„Kristofere Kolumbo, poslednji put ti kažem, nećeš putovati i prestani da trpaš te opeglane košulje i majice u kofer, da te ne bih istamburala sada oklagijom, ne bi ti bio ni prvi, a ni zadnji put!“

Naslovna fotografija: ancient-origins.net