Da li ste uživo videli neku od ovih 10 potpuno ludih, neobičnih i pomalo zbunjujućih skulptura? Umetnici širom sveta se utrkuju kako bi bili originalni, a nekima od njih to zaista ide od ruke. Obični posmatrači mogu misliti da je rad ovih lucidnih skulptora sjajan ili da je užasavajući, ali ne mogu da ospore jedno – i te kako privlači pažnju.

  1. Bik koji prdi, Kina

Ova skultura je delo kineskog skulptora iz Pekinga. Predstavlja odgovor na svetsku ekonomsku krizu. Umetnik je iskoristio simbole bika sa Vol Strita i Bernarda Mejdofa (Bernard Madoff), čoveka koji je izvršio finansijsku prevaru, zbog koje je osuđen na 150 godina zatvora.

bull-fart-sculpture-china

  1. Plivač kroz zemlju, Britanija

Ogromni plivač se nalazi na južnoj obali reke Temze u Londonu. On pliva kroz travu, dug je 13.71 m, a visok 3 m.

land-swimmer

  1. Civilizacija pod vodom, Meksiko

Ova neobična skupltura liči na izgubljeni grad, a deo je najvećeg svetskog podvodnog muzeja. Smatra se jednim od nekoliko najjedinstvenijih mesta u svetu. Mnogi ovu sklupturu svrstavaju u red najbizarnijih, dok je drugi smatraju jednom od najoriginalnijih. Svakako, privlači pažnju.

underwater-sculptures

  1. Gigantske nage Bude, Kina

Ove skulpture su deo zida zgrade jednog kineskog restorana. Skulpture su morale biti uklonjene, jer je postojalo neslaganja sa njihovim postojanjem na ovom mestu, no i dalje se o njima priča.

giant-naked-buddhas-jumping-over-wall

  1. Putnici, Francuska

Bruno Katalano, umetnik koji je napravio niz bronzanih skulptura u Marseju, opisao je realne ljude koji putuju na posao, sa posla, iz zemlje u zemlju, u bolji život, a suštinski su prazni. Njihova tela su nestala, ogrizao ih je rad. Nemaju ni srce ni dušu. Skulpture su izložene 2013. godine kada je Marsej bio proglašen za  evropsku prestonicu kulture. Ove skulpture neki smatraju bizarnim, ali mnogi ih smatraju remek-delima. Možda nisu ni jedno ni drugo, ali svakako jesu posebne.

sculptures-bruno-catalano-3

  1. Šetnja do neba, Pensilvanija

Hodači po vertikalnom stubu bilduju svoju karijeru. Svi bi da se popnu, a prave nagrade nema. Dakle, umetnici iz različitih krajeva sveta kažu NE kapitalističkom načinu rada. Bizarno ili ne, svakako jeste kreativno.

cmu-develop-pgh-future-sky-sculpture

  1. Kupačica, Nemačka

Ova skulptura se nalazi u Hamburgu i nerado je prihvaćena. Razlog za to je, pre svega, to što ova ogromna kupačica, koja se nalazi se u jezeru, zapravo predstavlja reklamu za kozmetičku kompaniju.

bizarre-gigantic-sculpture-in-lake-1

  1. Fontana koja povraća, London

Ova skulptura uznemirava, privlači pažnju i potencijalno postavlja brojna pitanja. Nalazi se na pešačkom mostu u Londonu i privlači ogromnu pažnju turista

puke

  1. Drvo semafora, London

Ovo drvo se nalazi u finansijskom kvartu u Londonu, na mestu je gde je nekada bilo prirodno drvo koje je umrlo zbog zagađenja. Francuski vajar Pjer Vivant (Pierre Vivant) je tvorac ovog drveta, koje predstavlja kobni simbol gradskog života.

116

  1. Nacija za sebe, Prag

Ovu skulpturu je osmislio David Černi (David Černý). To je ogroman zlatni kip koji izbacuje vodenu paru po prolaznicima. Skuplture ovog umetnika su postavljene širom grada i sve su veoma provokativne.

insight_catlin_nation-to-itself-forever

Fotografije: weareholidays.com