Da li pripadate onom tipu ljudi koji uvek ima problem sa nošenjem nove obuće? Žuljevi, stezanje, neudobnost? Pročitajte 10 saveta uz pomoć koji možete lako da se oslobodite bola koji vam nanose nove cipele.

  1. Sa flasterom ste sigurno probali, ali onda kada je već bilo kasno. Od sada, flastere koristite kao preventivu. Svaki put kada obuvate nove cipele stavite flastere na kritična mesta. Ukoliko ste ipak već zaradili žulj, onda gledajte da lekoviti deo flastera bude veći od žulja. Flasteri svakako smanjuju trenje, i to je razlog što za njima prvobitno posežemo.

1

  1. Uspite malo pudera u vaše cipele pre nošenja. Ovo važi za obuću koju nosite dok ste bosi, no, nikako ne obuvajte cipele dok su vam stopala mokra.

2

  1. Obujte debele čarape, a zatim i cipele, pa ih „isfenirajte“ (usmerite vazduh iz fena ka kritičnim mestima). Nakon toga, šetajte se po kući, sve dok se cipele ne ohlade, pa ponovite postupak. Ovo je posebno značajna metoda za kožnu obuću, jer se koža na toploti širi, postaje fleksibilnija i mekša.

3

  1. Kako bi se eliminisalo trenje koje nastaje na mestu između cipela i stopala, treba naneti malo dezodoransa u stiku na mesta koja vam najčešće bivaju pogođena žuljevima.

4

  1. Silikonski ulošci se mogu kupiti u apotekama, drogerijama i prodavnicama sa obućom, ali i onlajn, i dostupni su u različitim oblicima (uložak za celo stopalo, uložak za pete, za prste, za čukljeve…)

5

  1. Napunite vodom plastičnu kesu, pa je stavite u cipele, a zatim cipele stavite u zamrzivač, te ih ostavite tokom noći. Prethodno, cipele smestite u kese. Cipele će ujutru biti proširenje.

6

  1. Uspite alohol u cipelu, a dobro ga utrljajte na ona mesta koja vas žuljaju. Cipela treba da bude vlažna. Zgužvajte papir i ubacite u cipelu, te je ostavite da tako prenoći. Ujutru će cipela biti komotnija.

7

  1. Hidrantnu kremu ili mleko za telo namažite unutar cipele, a najviše naneti na petu i prednji deo cipele. Krema će omekšati te delove i, nakon vašeg sledećeg nošenja, koža će se „razgaziti“. Ovaj metod koristite samo na kožnoj obući.

8

  1. Ovim trikom možete proširiti patike, baletanke, mokasine… Jedan očišćen krompir stavite u obuću i ostavite preko noći da odstoji. Krompir ne ostavlja nikakav miris.

9

  1. Lokalni obućar je čovek koji će, ipak, najpouzdanije rešiti probleme sa cipelama. Ukoliko želite da proširite obuću, za to postoje posebne mašine, koje rade pouzdano i precizno.

10

Izvor za tekst i slike: brightside.me