Da je „Magistra vitae est“, u to je moguće uveriti se svakoga dana. Impozantne bitke, carska krunisanja, eksplicitni brakovi, nesaglediva carstva, despotske vladavine, mitovi, legende, sve to čini istoriju moćnom i zabavnom. Da ne bude sve ustaljeni šablon mi smo se danas odlučili da vam ispričamo jednu zabavnu priču, za koju se „šuška“ da je istinita, a dogodila se u doba kada je postojala nenadmašiva Antička Grčka. O čemu je reč? Ostanite sa nama i saznajte odgovor!

 

Foto: webtribune.rs

Foto: webtribune.rs

Rođen 382 godine pre nove ere, kralj tadašnje Makedonije Filip II, ostao je upamćen kao veliki vojskovođa ali i otac čuvenog Aleksandra Makedonskog.

 

Foto: historyofmacedonia.org

Foto: historyofmacedonia.org

Tokom svog života osvojio je mnoge teritorije, te postao gospodar cele Grčke. Ipak, na Spartu nikada nije nasrnuo a evo i zašto…

 

Foto: ameliabusinessdirectory.com

Foto: ameliabusinessdirectory.com

Antička Sparta ostala je ubeležena u istoriji kao grad država u kojoj su živeli snažni, disciplinovani, vojnički vaspitani i odmereni Spartanci, poznati po tome da nisu mnogo voleli da pričaju.

 

Foto: grcki.com

Foto: grcki.com

Ovaj grad država bio je smešten na jugoistoku Peloponeza u Lakoniji, odnosno Lakedemoniji, koja je ujedno bila i postojbina čuvenog „lakonskog govora“.

 

Foto: zelenaucionica.com

Foto: zelenaucionica.com

Lakonski govor najkraće možemo opisati kao jezgrovit i sažet način komunikacije, precizan, koncizan, a kako bi mnogi dodali i vrlo sarkastičan.

 

Foto: brewminate.com

Foto: brewminate.com

Nakon što je uspeo da pokori većinu grčkih polisa, Filip II Makedonski je poslao poruku Spartancima sa pitanjem da li žele da im on dođe kao prijatelj ili kao neprijatelj.

 

Foto: ancient-origins.net

Foto: ancient-origins.net

U svom stilu, spartanske vođe su mu odgovorile samo sa kratkim: „Nikako“.

 

Foto: famousfix.com

Foto: famousfix.com

Ovaj odgovor je razjario makedonskog kralja, pa im je uzvratio prštećom pretnjom: „Ako dođem sa svojom vojskom u vašu zemlju, vaše kuće će goreti, vaši gradovi će biti opustošeni a vaše žene će postati udovice“!

 

Foto: telegraf.rs

Foto: telegraf.rs

Čak ni ovakva goruća pretnja nije potresla Spartance, pa je usledio još jedan lakonski odgovor, najpoznatiji od svih: „Ako“.

 

Foto: thinglink.com

Foto: thinglink.com

Kako je Filip II Makedonski reagovao na ovaj odgovor nije poznato, ali je činjenica da ni on, ni njegov sin, slavni Aleksandar, nikada nisu ratovali sa Spartom.

Naslovna fotografija: artstation.com