Postoji li dom u kom nema šrafcigera? Postoji li kutija za alat u kojoj nema barem 5 primeraka šrafcigera? Ovu alatku, dakle, koriste svi, pa i oni najmanje spretni. A kako je šrafciger nastao pročitajte u narednim redovima.

srafcig

Foto: Thinkstock

Tek u kasnom srednjem veku, alatka kojom se nešto zavrće i odvrće, dobija svoju primenu. Postoje primerci iz 15. veka, koji su pronađeni na području Nemačke. Sam naziv šrafciger u naš jezik je ušao upravo iz nemačkog, mada iskvarenom transkripcijom. Drugi nazivi za ovu reč u srpskom jeziku su odvijač i odvrtač.

781px-screwdrivers_wpc

Foto: Wikimedia Commons; User: Wayne Ray

Prvi dokument u kom je spomenut šrafciger je iz 15. veka. Tada su šrafcigeri bili kruškolikog oblika i namenjeni su bili isključivo za ravne šrafove.

Sam šrafciger je nastao mnogo nakon nekih drugih radnih alatki, jer se za njegov postanak vezuje za nastanak šrafa.

Prva konkretna primena šrafova i šrafcigera je usko povezana sa vojnim oklopima i srednjovekovnim kacigama.

800px-driver_tools

Foto: Wikimedia Commons; User: Aney

Danas zavrtnje imamo svuda, od lokomotive do mikroskopa, pa samim tim postoji nebrojiv broj šrafcigera, različitih veličina i oblika.

709px-robertson_screwdriver_set

Foto: Wikimedia Commons; User: Luigi Zanasi

Vrhovi šrafcigera mogu biti različiti, 4 najčešća su: ravan, krstast, zvezdast i šestougaoni. Razlikuju se i po dužini osovine, kao i po debljini vrha.

629px-wkretaki_rozne
Postoje univerzalni šrafcigeri koji se sastoje iz drške i više zamenjivih vrhova. Veoma su praktični i danas nema alatskog kofera koji ne sadrži jedan ovakav set.

800px-flat_minus_screwdriver_on_table

Foto: Leon Bruks

Osovina (telo) šrafcigera je okruglog, kvadratnog ili šestougaonog oblika. Kvadratni je zgodan jer ga klešta najlakše hvataju, te držanjem kleštima i korišćenje ključa istovremeno, ima mogućnost dodatnog odvrtanja. Osovina je izgrađena od kvalitetnog nerđajućeg čelika, otpornog na savijanje.

zulus-attack

Foto: britishbattles.com

Godine 1879. desio se poraz britanskog kolonijalizma, a uzrok je nemanje dovoljnog broja šrafcigera (bilo ih je samo 2) za otvaranje sanduka u kojima su se nalazili meci (480.000 metaka ukupno.) Zbog toga, Zulu ratnici su nadvladali brojniju britansku vojsku.

Naslovna fotografija: Wikimedia Commons; User: Bronzaclose