Košarka je jedan od najgledanijih sportova. Na našim prostorima je veoma popularna, ali i igrački veoma uspešna. Pročitajte neke specifičnosti koje se tiču nastanka ovog sporta i njegovog dolaska u Jugoslaviju.

  1. Za ustanovljavanje košarke kao sporta zaslužan je Džejms Nejsmit (eng. James Naismith) koji je bio profesor fizičkog vaspitanja na koledžu. On je 1891. godine osmislio košarku, kao igru koja se igra u toku zime u zatvorenom prostoru. Visina njegovog koša je bila 3.05 m, a koš nije imao mrežicu, već čvrsto dno (baš poput korpe (eng. basket)), te se, nakon svakog datog koša, lopta morala izbijati napolje.

436px-dr-_james_naismith

  1. U početku, košarka se igrala loptom namenjenoj fudbalu. Prve napravljene lopte za košarku su bile smeđe boje, a tek decenijama kasnije proizvedena je narandžasta lopta, čija je boja bila vidljiva na terenu u svakom trenutku.

basketball

  1. U Srbiju, košarka je stigla 1923. godine. Amerikanac Vilijam Viland (eng. William Wieland) je držao seminare na ovu temu i interesovanje je bilo veliko. Jednu loptu, dobila je na poklon, prevodilac Dragica Popović, pa se ta lopta smatra prvom košarkaškom loptom u Srbiji.

474px-heart_mountain_relocation_center_heart_mountain_wyoming-_a_hotly_contested_interscholastic_basket_-_-_-_-_nara_-_539726-copy

  1. Igrači košarke su uglavnom visoki preko 1.90 m, a neretko su viši i od 2 m. Najviši igrači su bili Manute Bol (eng. Manute Bol) i Đorđ Murešan (eng. Georghe Muresan), njihova visina je iznosila 2.31 m.

tumblr_mbzyo90jlh1qm9rypo1_1280

  1. Najniži igrač ikada je Magsi Bougs (eng. Mugsy Bouges), visok je 1.60 m. Iako je niskim igračima, generalno takva visina mana u ovom sportu, jer im teško ide blokiranje protivnika, s druge strane je i vrlina, jer su pokretniji i brže se probijaju do koša.

400px-muggsy_bogues_cropped

  1. Jedini tim koji je bio neevropski, a osvojio je EP u košarci, bio je tim Egipta, i to 1949. godine.

kent_benson_attempts_a_hook_shot_over_ken_ferdinand

  1. Golden Sajklons (eng. Golden Cyclones) je jedina ženska ekipa koja se takmičila protiv muške ekipe. Igralo se prema muškim pravilima.

400px-basketball_shot8. Vilt Čamberlejn (eng. Wilt Chamberlaine) je jedini košarkaš koji je postigao 100 koševa na samo jednoj utakmici. Vilt se nalazi na listi 50 najboljih košarkaša sveta.

800px-wilt_chamberlain3

  1. Najviše produžetaka ikada na jednoj košarkaškoj utakmici, odigrano je u meču koji su igrale Jugoslavija i Izrael i koji je naša reprezentacija dobila rezultatom 57:55. Igrana su čak 4 produžetka.

400px-canasta_y_tablero_-_0-00

  1. Interesantno je da postoji sport koji se naziva vodena košarka (eng. waterbasket), i igra se u vodi. Liči na košarkaški vaterpolo.

649px-meppel-waterbasketbal-doel-poging

Izvor: wikimedia.commons