Svaki grad na svetu, bio poznat ili ne, ima bar po jednu ulicu, po kojoj se prepoznaje, bilo da je to neki grandiozni, dugački i blještavi bulevar, ili je pak neko „sokače“. Zato smo i odlučili da vas povedemo putem od istorije, do budućnosti, ulicama koje obasjavaju mali fenjeri ali i ogromni bilbordi. Neka slike same govore.

 

nevski_prospekt

Foto: wetu.com

Nevski prospekt, ili bulevar Neve, jedna od najvećih, ali svakako najpoznatija i glavna ulica čuvenog Sankt Peterburga. Za ovu ulicu, Petar Veliki je želeo da bude početak puta ka Moskvi i Novgorodu.

 

staza_slavnih

Foto: lolwot.com

Holivudska staza slavnih (Walk of fame) u Holivudu (Hollywood). Ovaj pločnik je potpuno zaslužio da se nađe na našoj listi, jer je u njega uklesano čak 2.400 zvezda sa imenima slavnih glumaca i pevača, pa je kao takav, svojevrsni fenomen modernoga doba.

 

jelisejska_polja

Foto: pickyourstay.com

Avenija Jelisejska polja, Pariz. Prostire se od Trga Konkord na istoku, pa do Trga Šarl de Gol na zapadu, gde se nalazi i spektakularna Trijumfalna kapija. Tradicija kojom odiše, ukomponovana sa širinom i prepoznatljivim francuskim šarmom, čini je zaista posebnim mestom na svetu.

 

bulevar_strip

Foto: stayup.in

Bulevar Strip, Las Vegas. Prestonica kockanja, klađenja i zabave koja nikada ne prestaje. Bulevar je dugačak 6,4 kilometara, a prvi kazino koji je sagrađen zove se „Pair – O – Dice Club“, što može da se prevede i kao –par kockica-, ili –rajski klub-. Atmosfera je potpuno nerealna u pozitivnom smislu, pa predstavlja možda i najbolji na svetu beg od stvarnosti.

via_dolorosa

Foto: treasureboxmy.blogspot.rs

Via Dolorosa, Jerusalim. Samo saznanje da je to ulica kojom se Isus Hristos kretao ka svom raspeću, budi jedan poseban osećaj. Ovo je svakako, najvažniji pločnik za čitav hrišćanski svet.

 

pikadili

Foto: w-dog.net

Pikadili „Piccadilly“ ulica i trg u Londonu. Srce jednog od najstarijih gradova Evrope, kombinacija modernog i tradicionalnog engleskog duha. U samom središtu trga nalazi se pozorište, koje je specifično po tome što je gotovo u celosti pod zemljom. U svakom slučaju, ako ne obiđete Pikadili, kao da niste bili u Londonu uopšte.

 

peta_avenija

Foto: mrwallpaper.com

„Fifth Avenue“, Njujork (New York). Možda najbolji svetski simbol modernog bogatstva, prestiža i materijalne moći. Cena nekretnina na ovom potezu meri se milionima američkih dolara. Takođe, neki od najznačajnijih američkih muzeja nalaze se upravo na ovom mestu.

 

goncalo_de_carvalho

Foto: amusingplanet.com

Rua Gonsalo de Karvaljo, Porto Alegre, Brazil. Gust drvored i miris koji se širi ulicom je nešto što slika može da dočara samo delimično. Ova ulica ostala je upamćena po kampanji za očuvanje životne sredine, a neki je smatraju i najlepšom na svetu.

 

avenija_baobaba

Foto: triggerpit.com

Avenija baobaba, Menabe, Madagaskar. Makadam, koji je oivičen ovim fascinantnim drvećem sa obe strane, iako neravan, predstavlja možda i najbolji način da osetite neobuzdanu divljinu i pravu prirodu ovog ostrva. Što da ne?

 

spelo_umbrija

Foto: discoveryouritaly.com

Spelo, Umbrija, Italija. Uličice u ovom mestu su neoborivi dokaz da se može biti šarmantan, privlačan i prijatan, bez obzira što nema glamura, skupoće i širine. Prava draž upravo leži u ovim malenim kaldrmisanim ulicama koje vrve od života u proleće, leto i ranu jesen.

(Foto: SHXimaI.com’s HD wallpapers)