Svakako najfascinantnija politička figura koja je utrla dubok trag u XX veku, a u amanet budućim generacijama ostavila da uče i da se sećaju. Trn u oku zapada, čovek koji je, prema validnim podacima, izvukao živu glavu iz čak 643 neuspela pokušaja atentata. Govornik, ljubavnik, strateg, otac, naciji ali i brojnoj deci, političar i komunista koji se nije odrekao svoje vere, sve to i mnogo više je bio neponovljivi, revolucionarni i harizmatični Španac po rođenju, Kubanac po opredeljenju, Fidel Alehandro Kastro Ruz.

 

Foto: bostonglobe.com

Foto: bostonglobe.com

Najduži govor koji je Fidel Kastro održao nije bio onaj dobro poznati na zasedanju Ujedinjenih Nacija 1960. godine, kada je, u hotelu u kojem je odseo, držao žive kokoške, već onaj iz 1986. godine, koji je trajao čak 7 sati i 10 minuta, a koji je održao povodom III Kongresa Komunističke partije u Havani.

 

Foto: le-blog-sam-la-touch.over-blog.com

Foto: le-blog-sam-la-touch.over-blog.com

Zvaničan, ali ipotpuno neverovatan podatak kaže da je za života ostao čitav bez obzira na 634 atentata koje su, tokom godina, planirale američka CIA (Central Intelligence Agency) i druge srodne agencije. Ipak, najzanimljivije što je Zapad pokušao protiv njega nije atentat, već pokušaj da mu podmetnu puder, koji bi prouzrokovao da mu otpadne brada, koja je bila jedan od njegovih zaštitnih znakova. Imali su nameru, kada već ne mogu da ga ubiju, onda bar da mu naruše autoritet na Kubi. Nisu ni to uspeli.

 

Foto: espressostalinist.com

Foto: espressostalinist.com

Pored brade i vojne uniforme, jedan od zaštitnih znakova Fidela Kastra bili su i kubanski cigarosi, koje je prestao da puši još davne 1985. godine. Kada su ga jednom prilikom pitali kako se oseća od kad ne puši, odgovorio je: „Najbolje što možete da uradite sa kutijom ovih cigara, jeste da ih poklonite svom najvećem neprijatelju“.

 

Foto: babalublog.com

Foto: babalublog.com

Bio je čovek koji je pored žena i politike imao i nekoliko hobija, od kojih mogu da se izdvoje pecanje, kuvanje, čitanje i bavljenje sportom.

 

Foto: gqindia.com

Foto: gqindia.com

Prema pričama njegovih bliskih prijatelja i saradnika, Fidel Kastro je bio jedan od najvećih ženskaroša koje je svet ikada video. Kubanske čaršijske priče tvrde da je spavao sa preko 30.000 žena!

 

Foto: darkroom.baltimoresun.com

Foto: darkroom.baltimoresun.com

Iako u svetu vladaju podeljena mišljenja o njegovoj vladavini, činjenica je da se Kubanci nisu mogli pohvaliti bogatstvom i berićetom, ali istovremeno, mora mu se odati počast jer je gotovo u potpunosti uspeo da iskoreni nepismenost na Kubi, pa je stopa pismenosti danas čak 99,7%. Poređenja radi, stopa pismenosti u SAD je trenutno 86%. Takođe, još jedan njegov uspeh je polje zdravstva, koje je proizvelo neke od najboljih lekara na svetukao i potpuno besplatno lečenje za celokupno stanovništvo Kube.

 

Foto: torontosun.com

Foto: torontosun.com

Bez obzira na sve poteškoćem probleme i prepreke sa kojima su se Fidel Kastro i Kuba susreli tokom 5 decenija njegove vladavine, Fidel je ispratio čak 9 predsednika Sjedinjenih Američkih Država, od Dvajta Dejvida Ajzenhauera (Dwight David Eisenhower), pa do Bila Klintona (William Jefferson Bill Clinton), kada je zvanično Kubu predao na upravljanje svom bratu Raulu.

 

Foto: knowledgehi.com

Foto: knowledgehi.com

Odlučivši da ne gaji kult ličnosti kao većina tadašnjih vođa i predsednika, do kraja njegovog života u unutrašnjosti Kube niste mogli da naiđete na njegov spomenik ili ulicu sa njegovim imenom.

 

Foto: fightbacknews.org

Foto: fightbacknews.org

Jedan od njegovih najsnažnijih citata kaže: „Počeo sam revoluciju sa 82-oje ljudi. Kada bih to morao opet da uradim, započeo bih je i sa 10-15 ljudi i sa potpunim uverenjem. Nije bitno koliko ste mali, dok god imate veru i plan delovanja“.

 

Foto: annafig19.wordpress.com

Foto: annafig19.wordpress.com

Upamćen je i po tome što je ostajao budan i radio sve do ranih jutarnjih sati. Imao je jedan lukav običaj, a to je bilo da zvaničnike prima pre nego li ode na spavanje oko 3 ili 4 ujutru, računajući da će biti umorni i bez pune koncentracije, te da će lakše voditi pregovore. Potpuno zaslužno, prestižni magazin „Tajm“ (Time) proglasio ga je jednim od najuticajnijih ličnosti svih vremena.

Naslovna fotografija: Bumfry